Skip to main content

Τσίπρας σε Ντράγκι: Ευχαριστούμε, να λείπει το βύσσινο

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός για τα ελληνικά ομόλογα, για την πρόταση Τουσκ για το προσφυγικό, καθώς και για την επίσκεψη Ερντογάν.

Δηκτική ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα, στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σχολιάζοντας τα περί στήριξης από την ΕΚΤ αν η Ελλάδα θελήσει τέταρτο πρόγραμμα.

«Ευχαριστούμε, να λείπει το βύσσινο», είπε, κατά δήλωσή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ιδιαίτερη τη σημερινή ημέρα καθώς όπως είπε αποτελεί «οιωνό/σημάδι της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, με την κατάθεση του κοινωνικού μερίσματος».

«Νομίζω ότι είναι μια πολύ συμβολική εξέλιξη. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους του ΥΠΟΙΚ, τα τεχνικά κλιμάκια, που έστησαν τον μηχανισμό για δίκαιη κατανομή του κοινωνικού μερίσματος», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα έκανε λόγο για «ράλι αποκλιμάκωσης» και πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε σε αντίστοιχο επίπεδο με τον Δεκέμβριο του 2006, που δεν υπήρχε καν ελληνική κρίση. Θέλουμε αυτή η τάση να γίνει μόνιμη και σαφής η προοπτική εξόδου από τα μνημόνια».

«Η σημερινή Ευρώπη έχει υπερβολικό κοινωνικό έλλειμμα»

Η σημερινή Ευρώπη έχει υπερβολικό κοινωνικό έλλειμμα, το οποίο δεν αντιμετωπίζει επαρκώς, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Δεν μπορούμε να ανακοινώνουμε μέτρα, όπως, για παράδειγμα, τον κοινωνικό πυλώνα, χωρίς να φροντίζουμε ώστε αυτά τα μέτρα να εφαρμοστούν. Δεν μπορεί με διάφορα προσχήματα και αναδιαρρυθμίσεις διακοσμητικού χαρακτήρα να βρισκόμαστε διαρκώς στο ίδιο σημείο, να μην αλλάζει τίποτε ουσιαστικά στο κρίσιμο θέμα της κοινωνικής σύγκλισης», τόνισε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλία για την κοινωνική Ευρώπη και την αξιοποίηση ενός πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Χωρίς δεσμευτικούς στόχους δεν μπορούν να γίνουν σημαντικά βήματα κοινωνικής στήριξης, είπε ο πρωθυπουργός.

«Στην Ευρωζώνη, ένας ισχυρός και δεσμευτικός κοινωνικός πυλώνας είναι προϋπόθεση σταθερότητας και βιωσιμότητας. Γιατί καμία νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει με κοινωνίες πολλών ταχυτήτων στο εσωτερικό της» υπογράμμισε.

«Απαράδεκτη η πρόταση Τουσκ»

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι ήταν απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, έθεσε το θέμα της κατανομής των προσφύγων, διότι, υπονομεύει την έννοια της αλληλλεγγύης. Έτσι αμφισβητείται συνολικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, είπε ο πρωθυπουργός. Αποτελεί βόμβα στα ευρωπαικά θεμέλα μια Ευρώπη αλά καρτ, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Για την Ελλάδα το σημαντικό είναι η επιμονή στην υπονόμευση σε μια καταστατική αρχή της ΕΕ βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας, την αλληλεγγύη», τόνισε.

«Όλοι θα θέλαμε να είναι πιο αποτελεσματικό το σύστημα ποσοστώσεων. Και αυτό, όπως και ο μηχανισμός μετεγκαταστάσεων έχουν ωφελήσει πολλούς πρόσφυγες. Αν το επιχείρημα είναι να αυξηθούν οι αριθμοί, συμφωνώ, να τους αυξήσουμε. Αν όχι, κάποιο λάκκο έχει η φάβα», ανέφερε.

Εκτίμησε ότι «αυτό που μας δίχασε δεν ήταν οι ίδιοι οι μηχανισμοί αλλά η άρνηση κάποιων κρατών να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Το προσφυγικό πρόβλημα θα λυθεί γενναίες παρεμβάσεις και θα εξομαλυνθεί με ελέγχους δικτύων διακίνησης, μηχανισμούς επιστροφών».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα υπήρξε ενημέρωση και για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Εκτίμησε ότι η επίσκεψη αυτή ήταν αναγκαία, για να μένουν οι δίαυλοι ανοιχτοί, για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

«Οι προκλήσεις ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο κάνουν ακόμα πιο αναγκαία την εύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Είναι ευρωπαϊκό διακύβευμα» τόνισε

Είπε ότι είναι αναγκαίο η ΕΕ να στείλει στην Τρουρκία εκείνα τα μηνύματα που θα την καθιστούν υπεύθυνη για την τήρηση της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό αλλά και για την τήρηση του διεθνούς δικαίου.

Επίθεση σε Μητσοτάκη

Επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός με αφορμή ερώτημα που του έγινε στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου, σχετικά με τις προγραμματικές θέσεις του κ. Μητσοτάκη και τη δέσμευσή του περί μείωσης φόρων.

«Η μόνη αδιαπραγμάτευτη δέσμευση του κύριου Μητσοτάκη σε σχέση με το πρόγραμμά του και τις προθέσεις του είναι ότι σκοπεύει κόψει μισθούς και συντάξεις και κάνει μαζικές απολύσεις, ότι θα λεηλατήσει ό,τι απέμεινε από το κοινωνικό κράτος και ό,τι καταφέραμε να ξαναστήσουμε εμείς», δήλωσε.

«Αυτές είναι οι πραγματικές προθέσεις του κυρίου Μητσοτάκη. Και με αυτό τον τρόπο μπορεί να  καταφέρει να εξοικονομήσει κάποια χρήματα για να να μειώσει τους φόρους, για τα υψηλά εισόδηματα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. Εμφανίστηκε ωστόσο βέβαιος ότι ο λαός δεν θα επιτρέψει «ένα τέτοιο πισωγύρισμα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.