Skip to main content

Τσίπρας: Είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μια ολιστική συμφωνία

Τελειώνει η μονομέρεια της λιτότητας και γυρνάμε σε πολιτικές ανάπτυξης, δήλωσε ο πρωθυπουργός, στις κοινές του δηλώσεις με τον Μπερνάρ Καζνέβ.

Την αισιοδοξία ότι είμαστε περισσότερο από ποτέ κοντά σε μια ολιστική συμφωνία που θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας πολυετούς κρίσης για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη γενικότερα, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Γάλλο ομόλογό του, Μπερνάρ Καζνέβ, κάνοντας λόγο για έναν έντιμο συμβιβασμό.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η χώρα μας τηρεί τις δεσμεύσεις της και έχει σημάδια ανάκαμψης και σοβαρότητας.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη για ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης στην Ελλάδα με ένα ισχυρό μήνυμα ότι στη χώρα που επιβλήθηκε η πιο σκληρή λιτότητα, τελειώνει η μονομέρεια της λιτότητας και γυρνάμε σε πολιτικές ανάπτυξης.

Όπως είπε, βρισκόμαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια και τόνισε πως η υπέρβαση της κρίσης στην Ελλάδα, η ανάκαμψή της θα παίξει σημαντικό ρόλο για το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη.

«Βρισκόμαστε κοντά όχι απλά στο κλείσιμο της αξιολογήσης, αλλά πολύ κοντά σε μία ολιστική συμφωνία, σε μια λύση, που δεν περιλαμβάνει μόνο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δηλαδή των υποχρεώσεων της ελληνικής πλευράς, αλλά αφορά και τη μετά το πρόγραμμα περίοδο, το μεσοπροθεσμο διάστημα, που σημαίνει ότι αφορά την απαραίτητη απομείωση χρέους, ώστε να γίνει το χρέος βιώσιμο, και ταυτόχρονα αφορά και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως είναι απολύτως εφικτή η δυνατότητα για τεχνική συμφωνία έως το επόμενο τακτικό Eurogroup στις 20 Μαρτίου και σημείωσε πως οι συζητήσεις που γίνονται σε τεχνικό επίπδο είναι πολύπλοκες γιατί είναι πολύπλοκη και η συμφωνία που έγινε επί της αρχής.

Ανέφερε για άλλη μία φορά πως υπήρχε η αξίωση για επιβολή μέτρων 2% του ΑΕΠ, κάτι που, όπως είπε, αποκρούστηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω των επιδόσεων της οικονομίας.

Πήγαμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό, που λέει ότι στον βαθμό που είμαστε εντός των στόχων θα έχουμε μηδέν επιπλέον λιτότητα, πρόσθεσε και αναφέρθηκε στα μέτρα και τα αντίμετρα, τα οποία, οπως ανέφερε, θα έχουν στόχο να απαλύνουν κοινωνικές κατηγορίες και να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση.

Τώρα οι διαπραγματεύσεις γίνονται για να συμφωνθεί το κατάλληλο μίγμα, συμπλήρωσε, επισημαίνοντας παράλληλα πως είναι κρίσιμο για την Ελλάδα και το ζήτημα της ανάπτυξης «που πρέπει να το δουμε τώρα, όχι από το 2019 και μετά».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην ανάγκη αποκατάστασης και στην Ελλάδα του εργασιακού και κοινωνικού κεκτημένου το συντομότερο δυνατό, κάτι στο οποίο, όπως είπε, συμφώνησε και ο κ. Καζνέβ.

Αναφερόμενος στο μέλλον της Ε.Ε., εξέφρασε την αντίθεσή του στην αντίληψη της Ευρώπης του σκληρού πυρήνα, δηλαδή μιας Ευρώπης διαιρεμένης σε ηγέτες και σε ουραγούς, όπως ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων και εκλογικών αναμετρήσεων σε σημαντικές χώρες και εξέφρασε την πεποίθηση πως «έχουμε ιστορικό χρέος να μην αφήσουμε την Ευρώπη να διαβεί τον Ρουβίκωνα της λαϊκιστικής ακροδεξιάς».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως θέτει ως προτεραιότητα την κοινωνική Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι χωρίς αυτή το ευρωπαϊκό εγχείρημα θα βρίσκεται σε διαρκή αμφισβήτηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας, λέγοντας ότι είναι ακόμα πιο ισχυρές γιατί δοκιμάστηκαν σε δύσκολες στιγμές της χώρας μας και της Ευρώπης.

Η στήριξη και το ενδιαφέρον της Γαλλίας για την Ελλάδα ήταν ουσιαστικό, η Γαλλία στήριξε ενεργά και ουσιαστικά την Ελλάδα τηρώντας μια παράδοση πολύ στενών σχέσεων ανάμεσα στους λαούς μας, αλλά ταυτόχρονα τηρώντας και μια φιλοευρωπαϊκή στάση και πολιτική, υπογράμμισε.

Καζνέβ: Σήμερα η Ελλάδα ουσιαστικά έχει κάθε προοπτική μπροστά της

Δεν υπάρχει λόγος να μην πετύχουμε αυτή τη διαπραγμάτευση, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα κλείσει η β' αξιολόγηση.

Ο κ. Καζνέβ τόνισε ότι υπάρχει η βούληση και από τους εταίρους για «καλούς πολιτικούς συμβιβασμούς», ενώ επανέλαβε την απόλυτη εμπιστοσύνη της Γαλλίας προς τη χώρα μας. Ο κ. Καζνέβ έστειλε το μήνυμα ότι θα πρέπει να εξεταστούν και οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όλοι για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, σημείωσε ότι «υπάρχουν απτά αποτελέσματα και εμπιστοσύνη, επιθυμούμε να αντιμετωπιστεί άμεσα το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, δεν υπάρχει λόγος να μην πετύχουμε αυτή τη διαπραγμάτευση» και ζήτησε να ληφθεί υπ' όψιν ότι δεν πρέπει να «σκοτώσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης».

Όπως τόνισε, η Γαλλία εμπιστεύεται την ικανότητα της Ελλάδας για τις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις που θα της επιτρέψουν την επιστροφή στην ανάπτυξη. «Σήμερα η Ελλάδα ουσιαστικά έχει κάθε προοπτική μπροστά της. Προοπτική επενδύσεων. Συζήτησα με μεγάλους επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν» είπε.

Έκανε λόγο για ενδείξεις ισχυρότητατης ανάπτυξης στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι «οι λόγοι που παρέμειναν οι Γάλλοι επενδυτές είναι η πίστη τους ότι θα υπάρξει ανάπτυξη».

Υπογράμμισε ότι η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα «δίνει όλα τα απαραίτητα μηνύματα» και ξεκαθάρισε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. «Υπάρχει η αναγκαιότητα ό,τι πράττουμε στην Ε.Ε. να έχει στόχο την απασχόληση και την ανάπτυξη» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό επανέλαβε ότι η Γαλλία θέλησε να είναι στο πλευρό της Ελλάδας σε όλες τις δυσκολίες και ζήτησε μεγαλύτερη αλληλεγγύη σε όλη την Ευρώπη. «Οι χώρες εισόδου να μην είναι μόνες τους σε αυτό το μεγάλο ζήτημα» τόνισε.

Ανέφερε ότι περίπου 3.000 μετανάστες από την Ελλάδα έχουν μετεγκατασταθεί στη Γαλλία, ενώ 360 υπάλληλοι θα έρθουν μόνιμα για την υποστήριξη στη διαδικασία ασύλου.

Υπογράμμισε τη βούληση να προστατευτεί η Ευρώπη από την άκρα δεξιά και τον λαϊκισμό και τόνισε την ανάγκη για «μεγάλα έργα, ελπίδα αλλά και αίσθημα ρεαλισμού».

«Γι' αυτόν τον λόγο επιθυμούμε να εργαστούμε περισσότερο για το κοινωνικό υπόβαθρο των Ευρωπαίων. Για να διασφαλίσουμε καθολική κοινωνική ασφάλιση όλων των Ευρωπαίων, ελάχιστου εισοδήματος, κάρτα Ευρωπαίου φοιτητή. Κοινωνικές υποδομές που θα δείξουν την βούλησή μας κατά του λαϊκισμού» ανέφερε ο κ. Καζνέβ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο κ. Καζνέβ είχε εκφράσει την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα (δείτε αναλυτικότερα εδώ).