Skip to main content

Τσίπρας: Κομβικής σημασίας να κλείσει η αξιολόγηση

Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη οι τράπεζες να ξαναπαίξουν τον ουσιαστικό τους ρόλο, να χρηματοδοτήσουν δηλαδή την πραγματική οικονομία.

Όποια προσπάθεια για την έξοδο από κρίση δεν μπορεί παρά να περνά από την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, ώστε οι τράπεζες να επιτελούν τον βασικό τους ρόλο, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στον χαιρετισμό του στην παρουσίαση του προγράμματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Αct4Greece.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη οι τράπεζες να ξαναπαίξουν τον ουσιαστικό τους ρόλο, να χρηματοδοτήσουν δηλαδή την πραγματική οικονομία.

«Η κρίση ξεκίνησε από τον τραπεζικό κλάδο, οδήγησε στη συρρίκνωση της ρευστότητας, τελικά προκάλεσε σοβαρές ζημιές στον κύριο κορμό της οικονομίας, στην επιχειρηματικότητα και στα ελληνικά νοικοκυριά», σημείωσε.

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, η πολυετής ύφεση επέφερε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις οδηγώντας τη χώρα σε μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, ανθρωπιστική κρίση.

Όλοι οι κοινωνικοί δείκτες που αφορούν τη φτώχεια και την ανεργία επιδεινώθηκαν δραματικά στα χρόνια της κρίσης, ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στο τέλος του 2014 το ποσοστό της ανεργίας βρισκόταν στο 26,5% ένα πρωτοφανές ποσοστό για χώρα στον πυρήνα της Ευρώπης.

Επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat, σημείωσε ακόμη ότι το 36% των Ελλήνων βρισκόταν αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας.

«Από την ανάληψη της διακυβέρνησης και αντιμέτωποι με αυτήν την ανθρωπιστική κρίση, προτεραιότητά μας κορυφαία αποτέλεσε να βρουμε τρόπο να περιορίσουμε την κρίση αυτή, είπε και έκανε έναν απολογισμό των ενεργειών της κυβέρνησης προς αυτήν την κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι προωθείται η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος.

Πρέπει να στηριχθούμε στους μικρομεσαίους

Η πολυετής ύφεση έφερε μια τεράστια κοινωνική και οικονομική κρίση, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Ολοι οι κοινωνικοί δείκτες επιδεινώθηκαν δραματικά. 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν και όσες άντεξαν βρέθηκαν μπροστά στη χαμηλή ζήτηση, στον ακριβό δανεισμό. Όμως ακόμα και σήμερα, 1,7 εκατομμύρια Ελληνες εργάζονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δεν μπορεί παρά η ανάκαμψη να στηριχθεί σε αυτές.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αντιμέτωπη με αυτά τα μεγέθη, η κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και παρά τα πενιχρά κονδύλια, επετεύχθη η μείωση της ανεργίας κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για την ανάγκη να βρεθούν παράλληλα και εναλλακτικά εργαλεία χρηματοδότησης επιχειρήσεων και κοινωνικών δράσεων. «Είναι καλό να παίρνουμε τα καλά παραδείγματα από το εξωτερικό». Η ανάπτυξη συμμετοχικών μορφών χρηματοδότησης μπορεί να βοηθήσει, τόνισε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι πιο στενά εξαρτημένες από τις τράπεζες σε σχέση με άλλες χώρες. Εκτίμησε ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση ανοίγει ο δρόμος για να βελτιωθεί η εικόνα.

Τόνισε βέβαια ότι κομβικό είναι να κλείσει η αξιολόγηση, γιατί θα ανοίξει τον δρόμο για ελάφρυνση του χρέους, επιστροφή του waiver στην ΕΚΤ και ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Προχωρούμε σε σταθερό φορολογικό πλαίσιο, επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης και τη βελτίωση των διαδικασιών στους διαγωνισμούς. Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στον νέο αναπτυξιακό νόμο και τον προσανατολισμό στην εξωστρέφεια και την καινοτομία.

Παράλληλα, μίλησε για νέο εθνικό σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης, με επέκταση του θεσμού Ελάχιστου Εγγυημένου εισοδήματος και του προγράμματος σχολικών γευμάτων.