Skip to main content

Τσίπρας: Η Ελλάδα αντιμετώπισε την προσφυγική κρίση με αλληλεγγύη

Για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας μίλησε ο πρωθυπουργός που συμμετέχει στη Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Ελλάδα αντιμετώπισε τις προκλήσεις της προσφυγικής κρίσης με αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 67ης ευρωπαϊκής Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο πρωθυπουργός συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση του ΠΟΥ Ευρώπης, στη Βουδαπέστη, ύστερα από προσωπική πρόσκλησή του από τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού, σε αναγνώριση, σύμφωνα με πληροφορίες, της σημαντικής δουλειάς που έχει γίνει από την Ελλάδα στον τομέα της Υγείας, των μεταρρυθμίσεων που αφορούν στην καθολική πρόσβαση του πληθυσμού στην Υγεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την αναβάθμιση των δομών Δημόσιας Υγείας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντησή με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης πως ο τομέας της Υγείας αποτελεί υψηλή προτεραιότητα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς καταφέραμε με σκληρή δουλειά να υλοποιήσουμε την καθολική και ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο σύστημα Υγείας, ενισχύοντας παράλληλα τη δημόσια περίθαλψη, διασφαλίζοντας την αξιοπρεπή υγειονομική φροντίδα των προσφύγων και μεταναστών και προσθέτοντας κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

Όπως τόνισε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η Ελλάδα είναι «μια χώρα της ΕΕ που βρέθηκε στο επίκεντρο δύο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας: την οικονομική κρίση και την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση». Δύο κρίσεις, για τις οποίες η διεθνής κοινότητα δεν ήταν έτοιμη, δύο κρίσεις που», όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, «μας οδήγησαν -ιδιαίτερα στην Ευρώπη- σε ένα μεγάλο δίλημμα: Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της εποχής μας μέσα από την αλληλεγγύη, τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και το διεθνές δίκαιο; Ή αποφασίζουμε ότι η καλύτερη επιλογή είναι να προστατεύσουμε μόνο το δικό μας έθνος και να αφήσουμε όλες τις άλλες επιλογές στις αγορές;».

«Η δική μου χώρα», πρόσθεσε, «επέλεξε το πρώτο μονοπάτι, το μόνο που επιτρέπει στην Ευρώπη να έχει μέλλον».

Ανέφερε ακόμη πως «ο μόνος τρόπος να προστατεύσουμε την πατρίδα μας ήταν να κάνουμε το μέγιστο δυνατό, ώστε όλες οι ευάλωτες ομάδες και οι πρόσφυγες να έχουν πρόσβαση στην υγεία».

Ο Πρωθυπουργός μίλησε και για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας, αν και πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά και δύσκολα».

Επίσης, υπογράμμισε ότι υπάρχει εμπέδωση των κανόνων διαφάνειας, με τους οποίους κινούνται πλέον οι διαδικασίες στον χώρο της υγείας.
Υπογράμμισε ότι πρέπει να καταλάβουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί ότι η προστασία της υγειονομικής περίθαλψης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας δεν είναι προνόμιο, ούτε πολυτέλεια.

Ειδικότερα, αφού επισήμανε τον κρίσιμο παγκόσμιο ρόλο που κατέχει ο ΠΟΥ στην προστασία της υγείας του παγκόσμιου πληθυσμού σε μια περίοδο σημαντικών παγκόσμιων και περιφερειακών προκλήσεων, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή και ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη να εκπροσωπεί την Ελλάδα εδώ σήμερα.

Ο Γενικός Διευθυντής τόνισε ότι «σας προσκαλέσαμε σήμερα, αναγνωρίζοντας τις πολύ σημαντικές προσπάθειες που κάνετε για τα θέματα της Υγείας (ειδικά στην καθολική κάλυψη του πληθυσμού και στη φροντίδα των προσφύγων/μεταναστών) παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε και αντιμετωπίζετε λόγω της οικονομικής και προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης».

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ αναγνώρισε τις ελληνικές προσπάθειες, τονίζοντας ότι «κατά την επίσκεψή μου στη χώρα, με ενέπνευσε η αποφασιστικότητα της Ελλάδας για παροχή καθολικής υγειονομικής κάλυψης παρά την οικονομική κρίση, καθώς και η γενναιόδωρη υγειονομική στήριξη στους πρόσφυγες και μετανάστες κατά τη διάρκεια της μεγάλης προσφυγικής κρίσης».