Skip to main content

Τσίπρας: «Η Ε.Ε. ανήμπορη να διαχειριστεί την κρίση»

Από το Βερολίνο ο Πρόεδρος του ΣΥΝ επεσήμανε πως «η κοινή δράση των δυνάμεων της αριστεράς, η προβολή των εναλλακτικών της προτάσεων σε εθνικό ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσ
Στο Βερολίνο βρέθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας για τις εργασίες της Διάσκεψης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) και σε παρέμβασή του, αφού τόνισε τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την οικονομική κρίση, επεσήμανε πως «η κοινή δράση των δυνάμεων της αριστεράς, η προβολή των εναλλακτικών της προτάσεων σε εθνικό ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο αναγκαία όσο σήμερα».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι κρίση δεν διέρχεται μόνο η οικονομία, αλλά και το μοντέλο της ΕΕ ζει μια βαθιά κρίση, καθώς «είναι ανήμπορη να διαχειριστεί την κρίση και χρησιμοποιεί χώρες με υψηλό έλλειμμα, όπως η Ελλάδα ή η Ιρλανδία, ως πειραματόζωα στα σχέδιά τους να αντιμετωπίσουν τη κρίση, ως ευκαιρία να βαθύνουν την ηγεμονία των αγορών και το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο».

«Η περίπτωση της Ελλάδας δεν αφορά αποκλειστικά στον Ελληνικό λαό, αλλά ως πιλοτικό σχέδιο, αποτελεί ένα κακό προμήνυμα για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Για τους λαούς που η δικτατορία των αγορών προσπαθεί να τρομοκρατήσει, προβάλλοντας το Ελληνικό αντιπαράδειγμα της μείωσης των μισθών και των συντάξεων, της διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος, της δραματικής μείωσης της ανεργίας», υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε:

«Μπροστά σε αυτή την ωμή πράξη τρομοκρατίας που έχει τη συναίνεση της δεξιάς και σοσιαλδημοκρατίας, η Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν μπορεί να μένει απαθής. Οφείλουμε να αντιδράσουμε. Για το λόγο αυτό, μεταξύ άλλων, προτείνουμε και ένα ειδικό ψήφισμα για την περίπτωση της Ελλάδας».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, αναφερόμενος στο 3ο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς τον προσεχή Δεκέμβριο, πρότεινε:

- Να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας επιστημόνων και ερευνητικών κέντρων που θα πάρει μια ανοιχτή πρωτοβουλία για τη διατύπωση ενός εναλλακτικού συμφώνου για την ΕΕ.

- Να οργανωθεί άμεσα καμπάνια για την ανεργία και την επισφάλεια, που θα κορυφωθεί την 1η Μαΐου, ως ημέρα πανευρωπαϊκής δράσης για το ελάχιστο ευρωπαϊκό εγγυημένο εισόδημα, την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

- Να διερευνηθεί η ιδέα διοργάνωσης ενός παγκόσμιου αριστερού φόρουμ για την οικονομική κρίση, που θα συνδυαστεί με το 3ο μας συνέδριο.

- Να αναληφθεί μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ειρήνης για το Αφγανιστάν.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στο ΚΕΑ να στηρίξει τις προσπάθειες του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

«Για πολλούς λόγους το Κυπριακό θα μπορούσε να αποτελέσει προνομιακό πεδίο δράσης για το ΚΕΑ. Πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα με άμεση εμπλοκή της αριστεράς και από τις δύο κοινότητες στην προσπάθεια επίλυσής του, η επανένωση θα μπορούσε να αποτελέσει για όλη την Ευρώπη παράδειγμα συμβίωσης (Ε/Κ-Τ/Κ, Χριστιανών - μουσουλμάνων κλπ)», είπε.