Skip to main content

Τσίπρας: Θα υπάρξει συμφωνία σε 48 ώρες μετά το «όχι»

Το όχι σε μία μη βιώσιμη συμφωνία δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά ισχυρή πίεση στην Ευρώπη για μια καλύτερη λύση, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το δημοψήφισμα έχει αργήσει πέντε χρόνια επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ενώ τόνισε ότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει για το τι καλείται να ψηφίσει και αυτό είναι το «ναι» ή το «όχι» σε μία βιώσιμη λύση. Επιπλέον απέρριψε ότι το όχι σε μία μη βιώσιμη λύση δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη.

«Εάν το δημοψήφισμα βγάλει το "όχι", τη Δευτέρα θα είμαι στις Βρυξέλλες και θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους μέσα σε 48 ώρες», υπογράμμισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ο ελληνικός λαός ζητεί να δει το μέλλον με αισιοδοξία.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «βεβαίως μένουμε Ευρώπη, αλλά θέλουμε να ζήσουμε στην Ευρώπη να προκόψουμε στην Ευρώπη» με καλύτερους όρους.

Παράλληλα σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός καλείται να απαντήσει με ένα ναι ή με ένα όχι σε μία βιώσιμη λύση.

«Το όχι σε μία μη βιώσιμη συμφωνία δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά ισχυρή πίεση στην Ευρώπη για μία καλύτερη λύση και επιστροφή της Ε.Ε. στις αξίες της» σημείωσε.

Υπογράμμισε ότι «από την πρώτη στιγμή εδώ και πέντε μήνες έχω κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό όχι μόνο για να διεκδικήσω μία συμφωνία αλλά μία συμφωνία που θα δίνει διέξοδο».

Η ελληνική θέση είχε ως στόχο, κατά τον Πρωθυπουργό:

- να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Να μην είναι μέτρα λιτότητας.
- να έχουμε ένα επαρκές πλαίσιο χρηματοδότησης.
- αναγκαία αναδιάρθρωση χρέους. Να δώσουμε μηνύματα στους επενδυτές και αγορές ότι η συζήτηση περί Grexit τελείωσε
- να έχουμε ένα αναπτυξιακό πακέτο.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο του σεβασμού στους κανόνες της Ε.Ε. ο ίδιος έκανε πολλά βήματα πίσω, αποδεχόμενος αρκετά μέτρα λιτότητας, αλλά βάζοντας τη λογική της κυβέρνησης, για μεταφορά των βαρών.

Επιπλέον, έκανε λόγο για τελεσίγραφο που κλήθηκε η κυβέρνηση να απαντήσει εντός 48 ωρών. «Τα τελεσίγραφα αυτά ή τα αποδέχεται κανείς ή βρίσκει διέξοδο στη δημοκρατία», είπε.

Αναφερόμενος στη λαϊκή εντολή που πήρε, τόνισε ότι ήταν εντολή για διαπραγμάτευση, ενώ επεσήμανε ότι εξάντλησε τις ανθρώπινες αντοχές, αλλά και τις αντοχές της κοινωνίας και γι’ αυτό και προκήρυξε το δημοψήφισμα.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Γιούνκερ, περί διαφορών ύψους 60 εκατ. ευρώ, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θέλει να σχολιάσει.

«Εμείς δεν δεχόμαστε ότι πρέπει να κόψουμε το ΕΚΑΣ», είπε και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν δέχτηκε ότι μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και στην εστίαση είναι προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι οι διαφορές δεν είναι μεγάλες στο κομμάτι των δημοσιονομικών. Είπε ότι οι διαφορές είναι «ουσιαστικές». Έθεσε το θέμα της χρηματοδότησης και του χρέους.

«Όλα είναι ανοιχτά η διαπραγμάτευση συνεχίζεται θα συνεχιστεί και την Δευτέρα» είπε.

«Συζητάμε για το μέλλον μιας χώρας και το μέλλον της Ευρώπης δεν έχει νόημα να συζητούμε με επικοινωνιακά τρικ. Το τελεσίγραφο θα μπορούσε να αλλάξει αλλά υπήρξε. Ή θα το παίρναμε και θα λέγαμε στο λαό ότι προδώσαμε τις ελπίδες σας και γυρίσαμε όχι  μόνο με σκληρά μέτρα αλλά και με πρόταση που δεν αντιμετωπίζει το κρίσιμα θέματα του χρέους αλλά και τη χρηματοδότηση», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην έκθεση του ΔΝΤ, τόνισε ότι το Ταμείο δεν είπε τα ίδια κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και έκανε λόγο για διαφορετικές γνώμες και σκοπιμότητες ανάμεσα στους τρεις θεσμούς, αλλά και τις υπόλοιπες 18 χώρες της Ευρωζώνης.

«Ούτε μία στιγμή δεν σκέφτηκα να κάνω κι εγώ αυτά που έκαναν οι προηγούμενοι Πρωθυπουργοί» είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «δεν πήραμε αυτό που διεκδικούσαμε».

«Η μόνη δυνατότητα να διεκδικήσουμε περισσότερα και πιο αποφασιστικά είναι να μιλήσει ο ίδιος ο λαός» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και έκανε λόγο για πρόγραμμα μέτρων που θα φέρει νέα ύφεση, που δεν εξασφαλίζει το χρηματοδοτικό, αλλά ούτε και το αν θα έρθουν επενδυτές στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ήδη πριν πάει ο λαός στην κάλπη υπάρχουν αντιδράσεις θετικές, με το χρέος και το χρηματοδοτικό ζήτημα να μπαίνουν στο τραπέζι.