Skip to main content

Τσίπρας: Δεν αποκλείεται πλαφόν στις υψηλές συντάξεις

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δώσει την πολυπόθητη ελάφρυνση του χρέους, η οποία είναι η Ιθάκη μας, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τη δέσμευση της κυβέρνησης για απαρέγκλιτη τήρηση της συμφωνίας του Ιουλίου επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου, και την εκπομπή «στον Ενικό».

Στην ερώτηση εάν με τους δανειστές πρόκειται να υπάρξει ξανά μία μακρά περίοδο διαπραγμάτευσης, όπως το 2015, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία ομοιότητα της κατάστασης τώρα με την περίοδο του 2015.

Τόνισε πως είναι η πρώτη φορά που οι εκτιμήσεις για το τι χρειάζεται να γίνει σε μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης συμπίμπτουν με τον ESM, της ΕΚΤ και της Κομισιόν, σημειώνοντας πως μόνο το ΔΝΤ έχει διαφορετική εκτίμηση.

Επεσήμανε πως η κυβέρνηση υλοποιεί κατά γράμμα τη συμφωνία με τους δανειστές και τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις.

Όπως είπε η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δώσει την πολυπόθητη ελάφρυνση του χρέους, την οποία χαρακτήρισε «την Ιθάκη μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε πως δεν επιθυμούσε την παρουσία την παρουσία του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα, κατηγορώντας την Ευρώπη πως έβαλε το Ταμείο στα χωράφια της.

Για τις τράπεζες δήλωσε πως είναι από τις πιο ισχυροποιημένες στην Ευρώπη και πως δεν υπάρχει κανένας φόβος για κούρεμα καταθέσεων. Ωστόσο, όπως είπε, όλα θα εξαρτηθούν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα πουν ναι σε παράλογες απαιτήσεις. Όπως ανακοίνωσε το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα υπάρχουν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης.

Σχετικά με το ασφαλιστικό, ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε πως με βάση τη συμφωνία η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κόψει τα κονδύλια για το ασφαλιστικό. Σημειώνει πως με την πρόταση της κυβέρνησης αυτό επιτυχάνεται, αλλά οι θεσμοί διαφωνούν μεταξύ τους, γιατί η τρόικα δεν είναι ένα ενιαίο πράγμα. Ο κ. Τσίπρας δεν απέκλεισε μία μείωση συντάξεων στις υψηλότερες συντάξεις, ή την εισαγωγή συγκεκριμένου πλαφόν στις υψηλές συντάξεις, αλλά όπως είπε αυτές είναι πολύ λίγες κι ένα τέτοιο μέτρο δεν θα έχει μεγάλο δημοσιονομικό όφελος.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως οι αγρότες έκαναν μεγάλες κινητοποιήσεις γιατί φοβόντουσαν πως μετά το ασφαλιστικό θα έρθει και το φορολογικό. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως η αλλαγή στο φορολογικό για τους αγρότες είναι για να ισοφαρίσουν τις απώλειες που θα έχουν από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Όπως είπε για τις αλλαγές που έκαναν με τους αγρότες, έχει η κυβέρνηση και τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Κληθείς να σχολιάσει τις διαρροές για συντελεστή φορολογίας εισοδήματος ακόμα και 50%, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως αυτός ο συντελεστής θα αφορά για εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ, ενώ σημείωσε πως αυτό δεν έχει να κάνει με ταξικό μίσος, όπως τον κατηγορεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ανακοίνωσε πως μέσα στον Μάρτιο θα έρθει ο αναπτυξιακός νόμος, αλλά και το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Κληθείς να σχολιάσει τις τοποθετήσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, ότι επιθυμούσε να χάσει το δημοψήφισμα με οριακή διαφορά, για να μπορέσει να φέρει νέο μνημόνιο, καθώς και στην κριτική ότι μετέτρεψε το «όχι» σε «ναι», ο κ. Τσίπρας, σε έντονο ύφος, απάντησε: «Να τελειώνουμε με αυτή την πλάκα. Είναι ανοησίες του Βαρουφάκη, τη στιγμή που είχα ανακοινώσει ότι αν χάσουμε το δημοψήφισμα δεν θα μείνω πρωθυπουργός. Είμαι ανοιχτός στην κριτική και παραδέχομαι ότι έγιναν λάθη στο πρώτο επτάμηνο, αλλά στο ηθικό πεδίο δεν σηκών μύγα στο σπαθί μου».