Skip to main content

Τσίπρας για Παύλου Μελά: Ένας πνεύμονας πρασίνου στα χέρια των πολιτών

Δεν είναι όλα ζήτημα κερδών και ζημιών, υπάρχει το ανεκτίμητο της ζωής, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι θα στηρίξει τον δήμο στη διαμόρφωσή του

Για δικαίωση του αγώνα, τόσο του δήμου όσο και των πολιτών, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εκδήλωση παράδοσης του σχεδίου παραχώρησης του στρατοπέδου Παύλου Μελά στη δημοτική αρχή.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πρόκληση την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του χώρου. Μίλησε για την ιστορικότητα του χώρου για την πόλη της Θεσσαλονίκης, ο οποίος αποδίδεται σήμερα «στους πολίτες για ελεύθερη διαχείριση από την τοπική κοινωνία». «Σήμερα έχουμε μια λύση που δίνει στο δημόσιο χώρο όλα τα στρέμματα της περιοχής, προκειμένου να δημιουργηθεί εδώ ένας πνεύμονας πρασίνου για τη δυτική Θεσσαλονίκη», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Εδώ τα παιδιά θα μπορούν να κάνουν βόλτα και να παίξουν, να απολαύσουν συναυλίες και καλλιτεχνικά δρώμενα».

«Για εμάς δεν είναι όλα ζήτημα κερδών και ζημιών, υπάρχει το ανεκτίμητο της ζωής», συνέχισε ο ίδιος και τόνισε πως «η κυβέρνηση θα στηρίξει τον δήμο στη διαμόρφωση του πάρκου».

Την ώρα της ομιλίας του πρωθυπουργού κάποιος από τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση φώναξε: «και χωρίς συρματοπλέγματα κύριε πρωθυπουργέ», αναφερόμενος στην εκκλησία εντός του στρατοπέδου, η οποία έχει περιφράξει το χώρο που της έχει αποδοθεί.


 

«Το μεγαλύτερο πάρκο της ΝΑ Μεσογείου»

Χώρο μνήμης και δόξας για την περιοχή χαρακτήρισε το στρατόπεδο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Όπως ανέφερε, σήμερα παραδίδεται στο λαό κατόπιν πολλών αγώνων των πολιτών αλλά και των βουλευτών. «Θα γίνει το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο όλης της νοτιοανατολικής Μεσογείου και ευχαριστούμε το δήμαρχο διότι σαν αντάλλαγμα παραχωρούνται στρέμματα όπου θα δημιουργηθούν διαμερίσματα για τις οικογένειες των ενόπλων δυνάμεων», τόνισε ο κ. Καμμένος.

Στο ένα από τα κτήρια του στρατοπέδου, είπε ο κ. Καμμένος, θα δημιουργηθεί μουσείο αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, των οποίων οι φωνές «ακούγονται ακόμα στο χώρο».

Σε άλλο κτήριο θα δημιουργηθεί μουσείο για τη γενοκτονία του ποντιακού και του μικρασιατικού ελληνισμού, συνέχισε ο υπουργός Άμυνας, ο οποίος πρότεινε μάλιστα να πραγματοποιούνται στο πρώην στρατόπεδο οι κύριες εκδηλώσεις για την επέτειο της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

«Ξέρουμε ότι αυτό το στρατόπεδο, στο οποίο για πρώτη φορά ο ελληνικός στρατός ήρθε το 1912, με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το 1914 αποτέλεσε στρατόπεδο φιλοξενίας των συμμαχικών δυνάμεων. Το 1930 εγκαταλείφθηκε, το 1940 οι γερμανοί το μετέτρεψαν σε τόπο μαρτυρίου και θυσίας των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και το 1945 οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις το πήραν πάλι στην κατοχή τους. Σήμερα μια και έξω παραδίδεται στο λαό κατόπιν των μεγάλων αγώνων που έκαναν οι επιτροπές πολιτών» δήλωσε ο κ. Καμμένος.

«Τριακόσιες τριάντα έξι χιλιάδες τετρακόσια τετραγωνικά μέτρα παραδίδονται, επειδή οι Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν το πρόγραμμα της χρήσης των χώρων προς όφελος του προσωπικού. Θέλω να πω ότι αυτό το στρατόπεδο δεν παραδίδεται εν είδει ρουσφετιού ή αν θέλετε παραχώρησης εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως το είχαν υποσχεθεί στο παρελθόν, αλλά ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο για το ότι, σαν αντάλλαγμα και αναγνώριση των Ενόπλων Δυνάμεων, παραχωρούνται από τον δήμο 83 διαμερίσματα που θα φιλοξενήσουν οικογένειες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία».

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να βοηθούν στη διαμόρφωση του χώρου.

Στους πολλούς και μεγάλους αγώνες για το στρατόπεδο αναφέρθηκε ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης. «Κύριε πρωθυπουργέ αύριο ανοίγει ένα κεφάλαιο για τη λειτουργία του στρατοπέδου και αυτό δεν είναι άλλο από την αξιοποίησή του. Ήδη έχουμε υποβάλλει προτάσεις χρηματοδότησης για την αξιοποίησή του», τόνισε ο δήμαρχος.
Υπογράμμισε στη συμβολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας καθώς και στο γραφείο του πρωθυπουργού «για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα».