Skip to main content

Τσίπρας στην τριμερή: Έργο ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας ο EastMed

Ο πρωθυπουργός, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, τονίζοντας πως οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της.

Τα επόμενα βήματα για το πρότζεκτ του αγωγού φυσικού αερίου EastMed συμφωνήθηκαν κατά τις εργασίες της 4ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ στη Λευκωσία, με στόχο να υπογραφεί η σχετική διακρατική συμφωνία εντός του 2018, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στις κοινές του δηλώσεις με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι λαμβάνει σάρκα και οστά μία στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας έργο ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας τον αγωγό EastMed.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, τονίζοντας πως οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της, όπως αυτά πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με το naftemporiki.gr, είπε επίσης ότι εξέφρασε την ανησυχία του στους ηγέτες της Κύπρου και του Ισραήλ για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Στάθηκε και στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Eurasia Interconnect, ενώ επέμεινε για την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, με στόχο να καταστεί θάλασσα ειρήνης η Μεσόγειος.

Επίσης, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, συζητήθηκαν και συνεργασίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το περιβάλλον, με αιχμή τη θαλάσσια ρύπανση.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Συρία, εξέφρασε τη στήριξή στον κ. Αναστασιάδη σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ενώ για το Παλαιστινιακό τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες για την επανέναρξη άμεσων και ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίτευξη βιώσιμης λύσης δύο κρατών, που θα διασφαλίζει συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους.

Καταλήγοντας, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «φεύγω περισσότερο αισιόδοξος από όσο ήρθα» και επεσήμανε πως έγινε ένα ουσιαστικό βήμα για συνεργασία.

Εξέφρασε επιπλέον τα συλλυπητήριά του στον Κύπριο πρόεδρο για την απώλεια της μητέρας του.