Skip to main content

Τσίπρας: Ενδεχόμενη χρεοκοπία, θα είναι η αρχή του τέλους για ευρωζώνη

Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να απειλήσει ή να τρομάξει κανέναν και πως δεν διαπραγματεύεται με εγωιστικό τρόπο.

Μήνυμα ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα σήμαινε και την αρχή του τέλους για την ευρωζώνη στέλνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα, Corriere della Sera.

Ξεκαθαρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να απειλήσει ή να τρομάξει κανέναν. «Αν η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης δεν καταφέρει να επιλύσει ένα πρόβλημα μιας χώρας όπως η Ελλάδα, που αντιπροσωπεύει το 2% της οικονομίας της, τότε πώς θα αντιδράσουν οι αγορές για χώρες με μεγαλύτερα προβλήματα όπως η Ισπανία και η Ιταλία;» διερωτάται.

Όπως αναφέρει στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν τότε το κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους θα είναι τεράστιο. «Γι’ αυτό είμαι πεπεισμένος ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός (να αποτύχουν οι συνομιλίες)». Τόνισε ότι «το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι είναι απρόθυμοι να αναγνωρίσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων πέντε χρόνων στην Ελλάδα έχουν αποτύχει, διότι αυτό θα κόστιζε. Η Ευρώπη και οι θεσμοί πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η λιτότητα έχει αποτύχει. Δεν είναι μια εύκολη απόφαση, αλλά πρέπει να σκεφτούμε το οικονομικό κόστος μιας διαρκούς κρίσης ή, ακόμα χειρότερα, το ιστορικό κόστος μιας αποτυχίας».

«Η Ελλάδα παίρνει δάνεια, δεν της χαρίζονται χρήματα», τονίζει, σημειώνοντας ότι η Γερμανία έχει κερδίσει από τα δάνεια αυτά 360 εκατ. Ευρώ.


Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται με εγωιστικό τρόπο. «Συμβαίνει το αντίθετο ακριβώς. Αν βγει κάτι καλό για την Ελλάδα από αυτές τις διαπραγματεύσεις – όπως η χαλάρωση της λιτότητας- τότε ανοίγει ο δρόμος για όλους. Αυτός είναι ο λόγος που οι χώρες ειδικά της Νότιας Ευρώπης θα πρέπει να στηρίξουν την ελληνική πρόταση», αναφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Όπως είπε, «υπάρχουν τεχνικές λύσεις που μπορούν να αποτρέψούν ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας και την ίδια στιγμή να παρέχουν ένα βιώσιμο μεσοπρόθεσμο όσον αφορά την αποπληρωμή του χρέους, προκειμένου να φέρουν την Ελλάδα πίσω στις αγορές πιο γρήγορα από ό, τι μπορείτε να φανταστείτε» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Μετά από πέντε χρόνια λιτότητας είναι αδιανόητο να είμαστε υποχρεωμένοι να καταργήσουμε τις χαμηλότερες συντάξεις και τις επιδοτήσεις που πλήττουν τους φτωχότερους πολίτες. [...] Να καταργήσουμε την επιδότηση για τη θέρμανση, ενώ άνθρωποι πεθαίνουν από το κρύο» είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι αυτές είναι προτάσεις που η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί, γιατί θα αποτελεί πλήγμα για την Ευρώπη της δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης «στην οποία κάποιοι από εμάς εξακολουθούν να πιστεύουν με παθος» -όπως είπε.

Εκφράζει την εκτίμηση ότι κατά την αυριανή συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο θα τεθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την συμφωνία. «Θέλουμε να δώσουμε ένα οριστικό τέλος στο πρόβλημα του χρέους και όχι να ανακυκλώνεται το ίδιο πρόβλημα κάθε 6 μήνες», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι δεν επιθυμεί ακόμα μια εκλογική αναμέτρηση ακόμα και αν στο τέλος δεν υπάρξει συμφωνία. «Αναλάβαμε καθήκοντα πριν από 3 μήνες και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχουμε αυξήσει την επιρροή μας», είπε ο πρωθυπουργός.