Skip to main content

Τσίπρας: Εγρήγορση και στοχοπροσήλωση για την έξοδο από τα μνημόνια

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη ρύπανση με μαζούτ στον Σαρωνικό, τονίζοντας ότι η αντιμετώπισή της είναι μία δύσκολη υπόθεση.

Εγρήγορση και απόλυτη στοχοπροσήλωση ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου σήμερα το πρωί.

«Βρισκόμαστε σε εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο με ιστορικά χαρακτηριστικά. Χρειάζεται εγρήγορση και απόλυτη στοχοπροσήλωση», τόνισε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η χώρα βαδίζει προς το τέλος μίας δύσκολης περιόδου, που όμως δεν θα έρθει ως φυσικό επακόλουθο αλλά ως αποτέλεσμα κοπιώδους προσπάθειας, επίμονης διαπραγμάτευσης και «αποτέλεσμα της εντολής που μας έδωσαν οι πολίτες το 2015».

Η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια διαδικασία περάσματος από την οικονομική καχεξία στην οικονομική ανάκαμψη, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ έκανε λόγο για σημαντικά βήματα που έχει κάνει η χώρα, η οποία και έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη ρύπανση στον Σαρωνικό, τονίζοντας ότι η αντιμετώπισή της είναι μία δύσκολη υπόθεση.

«Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου στο Σαρωνικό, που ναυάγησε κάτω από συνθήκες που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, δημιούργησε μια μεγάλη εστία ρύπανσης και ένα εύλογο αίσθημα ανησυχίας στους πολίτες της Αττικής και όχι μόνο» τόνισε.

«Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ρύπανσης είναι μια δύσκολη υπόθεση που απαιτεί την άμεση κινητοποίηση όλων των συναρμόδιων φορέων» επισήμανε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι ήδη έχουν κινητοποιηθεί όλα τα διαθέσιμα απορρυπαντικά μέσα και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες.

Την κυβέρνηση, σε αντίθεση με άλλους, την ενδιαφέρει η ουσία και όχι η επικοινωνία, τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ουσία του προβλήματος, που δυστυχώς δεν εξαντλείται όταν το θέμα εξαντληθεί επικοινωνιακά και φύγουν οι κάμερες από τις ακτές. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η ακόμη μεγαλύτερη ουσία είναι ότι «χρειάζεται να προβληματιστούμε για τις βαθιές τομές που πρέπει να επιχειρήσουμε στο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης ελέγχου και αυστηρής τήρησης των κανόνων αξιοπλοΐας, προκειμένου να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε αποτελεσματικότερα το μεγάλο πλούτο της πατρίδας μας που είναι το φυσικό και δη το θαλάσσιο περιβάλλον».

Απορρύπανση δε χρειάζονται μόνο οι ακτές της Αττικής, αλλά και το σύστημα διακίνησης και ελέγχου μεταφοράς των υγρών καυσίμων στη θάλασσα, είπε κ. Τσίπρας, για να προσθέσει:

«Αποφασίσαμε την ενίσχυση των προσπαθειών για τη ταχύτερη δυνατή απορρύπανση της θάλασσας και των ακτών τις οποίες επηρέασε η διαρροή. Στο θέμα αυτό δε θα ενεργήσουμε με γνώμονα τις πρόσκαιρες εντυπώσεις, αλλά με γνώμονα την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος».