Skip to main content

Οι προγραμματικές δεσμεύσεις Τσίπρα για την έρευνα-καινοτομία

Τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ για την έρευνα και την καινοτομία παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο ΕΚΕΤΑ.

Τις προγραμματικές δεσμεύσεις του για τον τομέα της έρευνας και καινοτομίας έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Όπως είπε, για τον ΣΥΡΙΖΑ, το τρίπτυχο «έρευνα-ανάπτυξη-καινοτομία» είναι η αιχμή του δόρατος, η μείζονα εθνική επένδυση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τη βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική της.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως οι προγραμματικές δεσμεύσεις μας για το επόμενο διάστημα, εστιάζονται στους εξής τομείς:

- Τεχνολογίες για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, όπως:

(i) Τεχνολογίες αντιρρύπανσης, οργανικών υλικών και εξοικονόμησης πόρων
(ii) Διαχείριση στερεών αποβλήτων
(iii) Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και μετριασμός επιπτώσεων
(iv) Μείωση εκπομπών από την βιομηχανία και τις μεταφορές
(v) Ελάττωση των επιπτώσεων της ρύπανσης σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και τα οικοσυστήματα.

- Φάρμακα-Βιοτεχνολογία-Ιατρική, όπως:

(i) Καινοτόμα φάρμακα και επαναπροσδιορισμός φαρμακευτικών ουσιών.
(ii)Ανάπτυξη καινοτόμων μοριακών διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
(iii) Ολοκληρωμένη πρόταση για την υποστήριξη της παραγωγής γενοσήμων με υψηλή προστιθέμενη αξία, με λεπτομερή, πολυεπίπεδη αξιολόγηση της βιοϊσοδυναμίας τους.
(iv) Ολοκληρωμένη διαχείριση ιστικών μοσχευμάτων με τράπεζες ιστών.
(v) Καινοτόμα φυσικά βιοκτόνα: ουσίες βιολογικής προέλευσης και βιοτεχνολογικές μέθοδοι εφαρμογής τους για την αντιμετώπιση επιβλαβών εντομολογικών ειδών ιατρικής, κτηνιατρικής και γεωργικής σπουδαιότητας.
(vi) Φαρμακοτρόφιμα: έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή. Προέρχονται από φυτά, αλλά έχουν στοχευμένη δράση για διάφορες ασθένειες.

- Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένου του υλισμικού (hardware).  Στοχευμένη χρήση των δημοσίων επενδύσεων για την ενίσχυση και δημιουργία μικρομεσαίων καινοτόμων εταιρειών και σχηματισμών στο αντικείμενο της πληροφορικής και της υψηλής τεχνολογίας.

Αναθεώρηση των κριτηρίων και των όρων διάθεσης δημοσίων πόρων με σκοπό:

- Την κατανομή των δημόσιων πόρων με διαφάνεια, προστατεύοντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και εμποδίζοντας τη δημιουργία ολιγοπωλιακών φαινομένων σε αυτή την αγορά.
- Τη διασφάλιση ενός κοινωνικού συμβολαίου με τον κλάδο των εταιριών νέων τεχνολογιών σε ό,τι αφορά την εγχώρια προστιθέμενη αξία, το εργατικό δυναμικό, τις συλλογικές συμβάσεις, το συνδικαλισμό, κλπ. Έτσι ώστε τα δημόσια κίνητρα να συνοδεύονται από αντίστοιχες δεσμεύσεις.
- Την εισαγωγή υποχρεώσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα Διαύγεια όσων εταιρειών, νεοφυών ή άλλων, λαμβάνουν δημόσια χρηματοδότηση, σε σχέση με τη χρηματοδότησή τους αυτή.

Βελτίωση του συναφούς νομικού πλαισίου και εισαγωγή ειδικού θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση της ομότιμης συνεργατικής οικονομίας στο χώρο των νέων τεχνολογιών, και δημιουργία "πόλου" έλξης παρόμοιων εγχειρημάτων στη χώρα μας.

Χρήση και υποστήριξη των δημοσίων υποδομών και οργανισμών που εμπλέκονται στην έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία.

- Αναμόρφωση του νομικού πλαισίου για τη διανοητική ιδιοκτησία με στόχους:
- τη διεύρυνση του πεδίου των γνωσιακών κοινών αγαθών,
- τη διευκόλυνση δημιουργίας και στήριξης εγχειρημάτων ομότιμης και βασισμένης στα κοινά αγαθά παραγωγής,
- την ενίσχυση της παραγωγής εγχώριας διανοητικής ιδιοκτησίας σε τομείς κλειδιά για την οικονομία,
- το άνοιγμα και την αξιοποίηση δημόσιων πατεντών και πνευματικής ιδιοκτησίας που παραμένουν ανεκμετάλλευτες.

«Την επόμενη τετραετία, θα συνεχίσουμε και θα ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκινήσαμε στους πρώτους επτά μήνες της διακυβέρνησής μας. Θα ενισχύσουμε, με κάθε δυνατό τρόπο, το έργο του Κέντρου σας, για να ανοίξουμε τους ορίζοντες της νέας Ελλάδας», κατέληξε.