Skip to main content

Τσίπρας: Διπλωματική νίκη της Ελλάδας η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Το σχέδιο της κοινής ευρωπαϊκής λύσης στο προσφυγικό γίνεται πράξη και τα σχέδια των μονομερών ενεργειών αποτελούν παρελθόν, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Έγινε πράξη αυτό που προσπαθούσαμε τρεις μήνες, δηλαδή κοινή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου μετά την επίτευξη συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

«Το προσφυγικό μια διεθνής κρίση που αφορά την ΕΕ στο σύνολό της κι έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Αυτό που πριν 11 μέρες έμοιαζε ως ένα εγκαταλελειμένο σχέδιο, δηλαδή την κοινή ευρωπαϊκή λύση, την οποία είχαν αποκλείσει πολλοί. Σήμερα αυτό το εγκαταλελειμένο σχέδιο γίνεται πράξη και τα σχέδια των μονομερών ενεργειών αποτελούν παρελθόν», τόνισε ο πρωθυπουργός

Και συνέχισε: «Συνεργαστήκαμε πολύ στενά με την Κύπρο. Επιχειρήθηκε να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το προσφυγικό και συζητήσεις για το Κυπριακό. Αυτές οι απαιτήσεις έφυγαν από το τραπέζι. Δίνονται άλλα πράγματα. Ανοίγει η visa για τους Τούρκους πολίτες αλλά καταφέραμε να τους πείσουμε να μην δημιουργήσουμε τραύματα στην επίλυση του προσφυγικού βάζοντας αυτά τα θέματα στο τραπέζι. Θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Ολάντ για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 που είχε παγώσει ο προκάτοχός του, ο κ. Σαρκοζί».

«Τολμήσαμε και πήραμε αυτό που θέλαμε», σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός σχετικά με την επανεισδοχή των προσφύγων στην Τουρκία, συμπληρώνοντας πως αρκετοί έβλεπαν με σκεπτικισμό τις συμφωνίες που έγιναν στην Σμύρνη την περασμένη εβδομάδα.

«Αποδεικνύεται πως όποιος τολμά με σχέδιο έχει επιτυχίες. Όποιος περιχαρακώνεται δεν κερδίζει ποτέ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην βοήθεια που θα δεχθεί η Ελλάδα από την ΕΕ για να διασφαλιστεί η «απόλυτη νομιμότητα του διεθνούς δικαίου» στην οποία αναφέρθηκε νωρίτερα. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για 400 εμπειρογνόμωνες, 400 μεταφραστές και 1.500 άτομα που αφορά σε εξειδικευμένο προσωπικό.

Έκκληση στους πρόσφυγες να φύγουν από την Ειδομένη

«Αμεση προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ειδομένη. Μία κρίση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας μονομερών ενεργειών χωρών της βαλκανικής οδού που παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, για να συνεχίσει: «Η ελληνική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση στους ανθρώπους αυτούς που είναι εγκλωβισμένοι και περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα. Απευθύνουμε έκκληση να φύγουν από τους πολύ πρόχειρους καταυλισμούς και να μεταφερθούν με ασφάλεια σε πρότυπα κέντρα υποδοχής που χτίζουμε και συνεχίζουμε να χτίζουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες κάθε ανρθώπου. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους δουλεύουν ακατάπαυστα αυτές τις μέρες. Τις δομές του ελληνικού στρατού, της ελληνικής αστυνομίας, τους εθελοντές, τους πολίτες».