Skip to main content

Τσίπρας: Η Τουρκία δεν είχε πρόθεση για λύση με ανεξάρτητη Κύπρο

Η Τουρκία δεν είχε τελικά πρόθεση να δεχθεί λύση με πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη Κύπρο, ανέφερε ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού μπορεί να επιτευχθεί στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και στη βάση της ιδιότητας της Κύπρου ως μέλος της ΕΕ, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής για την εξελίξεις στη διαπραγμάτευση σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα.

Η Ελλάδα, συνέχισε, στηρίζει την προσπάθεια της Λευκωσίας και εμπλέκεται μόνο στο θέμα της ασφάλειας.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, λέγοντας ότι ανέδειξε ότι κανένα κράτος στον 210 αιώνα δεν μπορεί να θεωρείται ανεξάρτητο, αν εις βάρος του υφίστανται εγγυητικά δικαιώματα.

Ο κ. Τσίπρας σημειώσε ότι η Αθήνα κατάφερε να βρει ανταπόκριση στη διεθνή κοινότητα σχετικά με αυτές τις θέσεις.

«Η Τουρκία δεν είχε τελικά πρόθεση να δεχθεί λύση με πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη Κύπρο με έστω και σταδιακή αποχώρηση του τουρκικού στρατού» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η επόμενη περίοδος θα είναι σημαντική για το θέμα. Ανέδειξε προς αυτή την κατεύθυνση τη συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας -ευχαρίστησε μάλιστα τον πρόεδρο Αναστασιάδη και την διπλωματική ομάδα της Κύπρου.

Η συνεργασία αφορά επίσης στη συνεργασία με χώρες της Μ.Ανατολής, αλλά και σε στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

«Προς αυτή την κατεύθυνση είναι αυτονόητο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει τη στήριξη της Ελλάδας, της ΕΕ, αλλά και της διεθνούς κοινότητας» υπογράμμισε.

Είπε ακόμα ότι η προσπάθεια για την επίλυση δεν σταματά, πάντοτε όμως στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, «στο βαθμό που και οι άλλες πλευρές είναι ανοικτές».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η δίκαιη λύση του Κυπριακού αποτελεί το κεντρικό πρόταγμα όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας, αλλά αποτελεί κεντρικό πρόταγμα για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΕ θα ανοίξει έτσι το δρόμο για να ενισχύσει τον δικό της περιφερειακό και διεθνή ρόλο, εκτίμησε.

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας χαιρέτησε την απόφαση της ελληνικής και κυπριακής Βουλής για την από κοινού πρόσβαση στα ντοκουμέντα της περιόδου 1986-1988 (Εξεταστική για τον Φάκελο της Κύπρου).