Skip to main content

Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Εξαιρετικό το μομέντουμ για την οικονομία

Βιομηχανική πρωτεύουσα της Ελλάδας η Θεσσαλονίκη είπε ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε την αναβάθμιση του ΣΒΒΕ σε κοινωνικό εταίρο.

Την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στην ενίσχυση των επενδύσεων, αλλά με όρους και προϋποθέσεις, «όπως αυτοί έχουν σαφώς διατυπωθεί», επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit.

Όπως ανέφερε, αυτοί οι όροι είναι ο σεβασμός της εργασίας και των εργαζομένων, στους περιβαλλοντικούς νόμους και την κείμενη ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Ο πρωθυπουργός εξήρε την υγιή επιχειρηματικότητα, «της αληθινής παραγωγής και της επένδυσης που αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου»

«Με εργαζόμενους που δουλεύουν σε συνθήκες όχι ζούγκλας, αλλά εργασιακής νομιμότητας και αμοιβών ανάλογων με την προσφορά του», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, επανέλαβε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την τόνωση της αναπτυξιακής τροχιάς της ελληνικής οικονομίας με την πλήρη εκμετάλλευση των χρηματοδοτικών εργαλείων που βρίσκονται στη διάθεσή της.

Όπως ανέφερε, ενδεικτικό είναι πως η Ελλάδα είναι πρώτη στην απορρόφηση ΕΣΠΑ για τρίτη συνεχή χρονιά και 6η στην απορρόφηση του πακέτου Γιούνκερ, ενώ υπάρχουν σημαντικές συμφωνίες με την ΕΤΕπ για πρόσθετη χρηματοδότηση.

Ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε εκτεταμένα στη βιομηχανία, στη λογική ενός νέου παραγωγικού μοντέλου βασισμένου στην πραγματική παραγωγή και όχι στο μοντέλο του κρατικοδίαιτου επιχειρηματία και των μεσαζόντων.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η μεταποίηση και η βιομηχανία έχουν κεντρικό ρόλο στο σχέδιο της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Επιπλέον, αναφέρθηκε εκτενώς στη θετική πορεία της οικονομίας και του προγράμματος, τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε εντός στόχων», ενώ επανέλαβε την πρόθεση όλων των πλευρών για γρήγορο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, «προκειμένου να μπούμε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης για την οριστική έξοδο από το μνημόνιο».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε εξαιρετικά θετικό μομέντουμ.

«Το πρόγραμμα θα τελειώσει στην ώρα του», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι το 2017 είναι η τελευταία χρονιά των μνημονίων, αλλά και η πιο κρίσιμη χρονιά.

«Η χώρα έχει περάσει σε διαφορετική εποχή παραλάβαμε τη χώρα του Grexit. Σήμερα οργανώνουμε το μέλλον της χώρας ευνοώντας την ανάπτυξη και τη δίκαιη κατανομή της στο σύνολο του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα με σταθερά βήματα αλλάζει και η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει αυτή την αλλαγή της χώρας», πρόσθεσε.

«Κοινωνικός εταίρος ο ΣΒΒΕ»

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός εκθείασε το έργο και τις δημόσιες παρεμβάσεις του  Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχει αναδειχθεί σε de facto κοινωνικό εταίρο της κυβέρνησης και προσθέτοντας ότι πολύ σύντομα θα αναβαθμιστεί και τυπικά ρόλος του.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στη σημασία της βόρειας Ελλάδας στην ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής, δεδομένου ότι «εκεί βρίσκονται παραδοσιακά και οι περισσότερες βιομηχανικές μονάδες της χώρας».

«Ό,τι είναι η Αθήνα για τον τριτογενή τομέα είναι η Βόρεια Ελλάδα για τη βιομηχανία», τόνισε, ενώ αποκάλεσε τη Θεσσαλονίκη «βιομηχανική πρωτεύουσα» της Ελλάδας.