Skip to main content

Τσίπρας από Καστελόριζο: Δεν εκχωρούμε ούτε μία σπιθαμή γης

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Καστελόριζο, κάλεσε την Τουρκία να απόσχει από τις προκλητικές δηλώσεις και παρεμβάσεις

«Δεν διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε, δεν εκχωρούμε ούτε μία σπιθαμή γης, από το Καστελόριζο ως τους Οθωνούς και από το Διδυμότειχο ως τη Γαύδο» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας μήνυμα «αποφασιστικότητας», αλλά και συνεργασίας προς την Τουρκία.

Σε ομιλία του από το Καστελόριζο, όπου εγκαινίασε δύο νέες μονάδες αφαλάτωσης, ο πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να απόσχει από τις προκλητικές δηλώσεις και παρεμβάσεις. «Η Ελλάδα δεν απελεί κανέναν, αλλά δεν φοβάται και κανένα. Η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα από άκρης σε άκρη της χώρας» επισήμανε.

«Η επιθετικότητα και η προκλητικότητα δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος και το λέω με αίσθημα φιλίας προς τους γείτονές μας»  συνέχισε ο κ. Τσίπρας. Αναφερόμενος στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του είπε ότι ήταν μία «ένδειξη καλής θέλησης» για να προσθέσει όμως ότι οι κινήσεις καλής θέλησης πρέπει να έχουν συνέχεια και όχι οι κινήσεις προκλητικότητας»

«Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι ένα μήνυμα συνεργασίας από τη μία και αποφαστικότητας από την άλλη» είπε για να προσθέσει ότι «με την Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να παίζει. Η Ελλάδα υπερασπίζεται αξίες διαχρονικά και αυτές τις αξίες θα τις υπερασπιστούμε με όποιο τρόπο χρειαστεί» υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την «ιδιαίτερη χαρά» του για την παρουσία του στο Καστελόριζο, καθώς όπως τόνισε «μπορεί να βρίσκεται πολλά μίλια μακριά από την πρωτεύουσα, όμως εδώ είναι που χτυπά δυνατά η καρδιά της πατρίδας μας».

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε στην ομιλία του:

«Σήμερα, οκτώ χρόνια από τη μέρα που ο ελληνικός λαός άκουγε τα κακά μαντάτα των μνημονίων, φτάνουμε στις μέρες που πλέον αφήνουμε τα δύσκολα πίσω μας (...) βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την οριστική και αμετάκλητη έξοδο, καθαρή όπως ο καθαρός ουρανός του Καστελορίζου, από την εποχή της επιθετικής λιτότητας και της ασφυκτικής επιτροπείας που κόστισε πολύ».

Μετά από χίλια κύματα, η Ελλάδα βρίσκει ξανά λιμάνι, είπε ο πρωθπουργός από το Καστελόριζο. Λιμάνι απάγγειο και ασφαλές -συμπλήρωσε- ώστε να ξεκινήσουμε πλέον ένα νέο ταξίδι με πυξίδα τις ανάγκες και τα όνειρα αυτού του λαού.