Skip to main content

Τσίπρας: Αγνοήστε τις αγορές και προωθήστε μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης

Απέναντι σε αυτή την άδικη και αδιέξοδη δημοσιονομική τρομοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει την αριστερή εναλλακτική πρόταση διεξόδου για τη δημιουργία ασπίδα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και γ
Με την εθνική οδό μετά τις κατολισθήσεις στα Τέμπη, που έκοψαν την Ελλάδα στα δύο, παρομοίασε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξης Τσίπρας την κατάσταση της οικονομίας. Μια εθνική οδό, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, κατεστραμμένη, για την οποία όμως καταβάλουμε υψηλότατο αντίτιμο διοδίων. Έτσι, είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχη είναι η υπόθεση ευημερίας στην Ελλάδα: οι πολίτες προκαταβάλουν διαρκώς το κόστος τής προσδοκώμενης ευημερίας. Ο κ. Τσίπρας, που έθεσε το θέμα για το πού πήγαν τα οφέλη της ανάπτυξης μίας δεκαετίας 1997-2007, υποστήριξε ότι αυτά πήγαν σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς στα πανάκριβα ολυμπιακά έργα, έγιναν φοροαπαλλαγές, συστηματική φοροδιαφυγή και καταθέσεις στην Ελβετία.


Αντίστοιχα η ανεργία βρίσκεται σήμερα σε δραματικά επίπεδα, ενώ παραγωγικοί τομείς αποδιαρθρώθηκαν και οι κυβερνήσεις λεηλάτησαν το δημόσιο τομέα, ενώ το χειρότερο είναι η λεηλασία των πόρων του δημοσίου από ιδιωτικές επιχειρήσεις και το ότι ξεπουλήθηκαν επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η πραγματική συζήτηση για τον προϋπολογισμό δε γίνεται στη Βουλή, αλλά έγινε στο Λονδίνο με τους εκπροσώπους των αγορών που πρέπει εμείς να τους εξευμενίσουμε: «Στο Λονδίνο, είπατε, κύριε υπουργέ, ότι θα κάνετε άλλο ένα δισ. ευρώ περικοπές, για να τους φτιάξετε το κέφι. Δεσμευτήκατε να περικόψετε δραστικά τις κοινωνικές δαπάνες. Τάξατε μείωση των μισθών της τάξης του 4%. Ακούσαμε και τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες να λέει ότι, αν χρειαστεί, θα κόψει τους μισθούς στο μισό. Αν το πιστεύετε να το επαναλάβετε, αλλιώς πείτε «mea culpa».

«Θέλετε κύριε πρωθυπουργέ να αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη των αγορών στην χώρα μας; Είναι πολύ απλό. Δεν έχετε παρά να καταργήσετε την κοινωνική ασφάλιση, να μειώσετε 50% τους μισθούς, να πετάξετε τον κόσμο μαζικά έξω από το δημόσιο, να καταργήσετε όλα τα εργασιακά δικαιώματα στον ιδιωτικό τομέα, να ιδιωτικοποιείσετε πλήρως την παιδεία και την υγεία.  Tην επόμενη μέρα οι αγορές θα μας έχουν στην πρώτη θέση αξιολόγησης και τα δάνεια θα εισρεύσουν άφθονα» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Ο άλλος δρόμος είναι να τους αγνοήσετε. Προχωρήστε σε ένα μεσομακροπρόθεσμο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των δομικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας και όχι μόνο του δημοσιονομικού ελλείμματος αλλά και του κοινωνικού ελλείμματος».

Μίλησε ακόμη για καθεστώς απίστευτης δημοσιονομικής τρομοκρατίας και περιοριστικά μέτρα «που είναι αυτά που μας οδήγησαν ως εδώ»: Τα περιοριστικά μέτρα απλώς ανακυκλώνουν την ύφεση κι η ύφεση οδηγεί σε περιορισμό των εσόδων και ακολουθεί ο ίδιος κύκλος είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Απέναντι σε αυτή την άδικη και αδιέξοδη πολιτική, κατέληξε ο κ. Τσίπρας, «αντιπαραθέτουμε την αριστερή εναλλακτική πρόταση διεξόδου για τη δημιουργία ασπίδα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και για τη θετική διέξοδο από την κρίση. Απαιτούμε και θα διεκδικήσουμε δραστικά μέτρα για τη φορολόγηση των πλουσιότερων τάξεων, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, για αξιοπρεπείς μισθούς και σταθερή απασχόληση.