Skip to main content

Τσίπρας: 740 εκατ. από ΕΤΕπ και ΠΔΕ για τους δήμους

Η κυβέρνηση επιδιώκει να στηρίξει ενεργά την αναπτυξιακή διάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Συνολικά 740 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουν εξασφαλιστεί για το 2018, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα, προμήθειες και υπηρεσίες των δήμων, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Όπως σημειώνεται σε σχετική δημοσίευση στη σελίδα του Πρωθυπουργού, με τα Ειδικά Προγράμματα Ενίσχυσης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΦιλόΔημος Ι» και «ΦιλόΔημος ΙΙ», η κυβέρνηση επιδιώκει να στηρίξει ενεργά την αναπτυξιακή διάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βελτιώνοντας άμεσα και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος Ι» ξεκινά με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ για το 2018 και με προοπτική αύξησης αυτού του ποσού στα 2 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας.

Παράλληλα, ο «ΦιλόΔημος ΙΙ» έχει εξασφαλίσει 240 εκατ. για το 2018 από ένα, κατ’ αρχάς, σύνολο 300 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά, με αυτά τα δύο προγράμματα οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλης της χώρας μπορούν:

- Να συντηρήσουν σχολικά κτήρια και τους αύλειους χώρους τους, με επιπρόσθετη χρηματοδότηση υπεριδιπλάσια της τακτικής επιχορήγησης του 2018.
- Να κατασκευάσουν ή να αναβαθμίσουν παιδικές χαρές προκειμένου να εφαρμοστούν οι σύγχρονες και αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας για τα παιδιά.
- Να προμηθευτούν μηχανήματα έργων προκειμένου να ενισχύσουν ή να αντικαταστήσουν τον γερασμένο εξοπλισμό τους.
- Να υλοποιήσουν έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, με τρόπο συμπληρωματικό ως προς τις μεγάλες ανάλογες υποδομές που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, μεγεθύνοντας το τελικό αποτέλεσμα.
- Να αναλάβουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας συνδυαστικά με όσα προβλέπονται και υλοποιούνται ήδη.
- Να δρομολογήσουν έργα αποκατάστασης αγροτικής οδοποιίας, ώστε να απαντήσουν θετικά στις ανάγκες προσβασιμότητας των μικρών παραγωγών της υπαίθρου στις εκμεταλλεύσεις τους.
- Να εκτελέσουν έργα αποκατάστασης ΧΑΔΑ εκεί που τα απαραίτητα έργα υστερούν περισσότερο και χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη.
- Να κατασκευάσουν ή να ανακαινίσουν δημοτικά κτίρια, έτσι ώστε να καλύψουν άμεσες ανάγκες ή να καταστήσουν αξιοποιήσιμο ένα κτηριακό απόθεμα συχνά ιδιαίτερα αξιόλογο και με σπουδαίες προοπτικές ως προς τις χρήσεις του.