Skip to main content

Τσίπρας σε Τζιτζικώστα: Δεν καταλαβαίνω τη σπουδή σου για το Σκοπιανό

Η απάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία λήξης του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η Κεντρική Μακεδονία και ειδικά η Θεσσαλονίκη, που θέλει να είναι πόλος και πυλώνας ανάπτυξης μόνο οφέλη μπορεί να έχει από την επίλυση της διαφοράς μας με τους βόρειους γείτονές μας. Το γνωρίζει πολύ καλά και ο φίλος μου ο Αποστόλης. Υπό αυτή την έννοια δεν κατανοώ τη σπουδή του παίρνοντας σήμερα μια θέση που μας φέρνει πίσω κι από την κυβερνητική γραμμή του 2008 στο Βουκουρέστι. Η λύση είναι μια επιλογή επωφελής όμως αυτό δε σημαίνει ότι πάμε σε διαπραγμάτευση να επιτύχουμε μια οποιαδήποτε λύση. Δουλεύουμε για μια λύση που θα διασφαλίζει την ιστορία μας και την κληρονομιά μας και θα ακυρώνει οποιοδήποτε αλυτρωτισμό από την άλλη πλευρά. Έχουμε βάλει ψηλά τον πήχη στη διαπραγμάτευση, όχι επειδή πιεζόμαστε, αλλά επειδή θέλουμε μια λύση που θα αντέξει στο χρόνο. Γι' αυτό και βάλαμε ως προϋπόθεση και την αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος. Κινούμαστε με κριτήριο το εθνικό όφελος. Θα κάνουμε αυτό που ορίζει το εθνικό συμφέρον και ελπίζουμε και η άλλη πλευρά να ανταποκριθεί και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Γι' αυτούς είναι ζήτημα υπαρξιακού χαρακτήρα».

Νωρίτερα στο θέμα αναφέρθηκε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ζήτησε όμως συνεννόηση και στα μείζονα εθνικά θέματα, βάζοντας το θέμα του σκοπιανού, όπου εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του στην πολιτική της κυβέρνησης: «Χρειάζεται σχέδιο που θα συνεκτιμά το χρόνο που γίνεται μια διαπραγμάτευση καθώς και το ποιος επείγεται για την εύρεση λύσης και αυτή σίγουρα δεν είναι η Ελλάδα. Γι' αυτό και διαφωνώ ριζικά, με τη στάση της κυβέρνησής σας στη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια. Τώρα είναι οι κατάλληλες συνθήκες να διαπραγματευτούμε και να επιτύχουμε μια λύση που δεν θα εμπεριέχει τον όρο 'Μακεδονία'».

Ο περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, καταβολές και πολιτικές αντιλήψεις, όμως μπροστά στο κοινό καλό πρέπει να βρεθεί κοινή συνισταμένη. Για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη για παράδειγμα, ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε μετάβαση από την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή και τοπική διακυβέρνηση.

«Το γεγονός ότι οι αφετηρίες μας, πολιτικές και ιδεολογικές, είναι διαφορετικές, δεν σημαίνει ότι οι στόχοι μας, δεν μπορούν να είναι οι ίδιοι. Όταν πρόκειται για το συλλογικό συμφέρον, για το συμφέρον του τόπου και των πολιτών, πρέπει να βαδίζουμε σε έναν κοινό δρόμο», είπε.