Skip to main content

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα παραμείνει κοσμικό και δημοκρατικό κράτος

Ο Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να εκφράσει και τη δυσαρέσκεια του για τα εμπόδια που συναντούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ.

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργούνται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη, επιχείρησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Με άρθρο του στην εφημερίδα Figaro, ο Τούρκος υπουργός έσπευσε να επισημάνει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας παραμένει στρατηγικός στόχος της Τουρκικής κυβέρνησης.   

Ο Τσαβούσογλου για να υπογραμμίσει την άποψη του δεν παρέλειψε μάλιστα να εκφράσει και τη δυσαρέσκεια του για τα εμπόδια που συναντούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία ικανοποιεί τα κριτήρια του Μάαστριχτ σε τομείς όπως ο προϋπολογισμός και το δημόσιο χρέος, κάτι που «ακόμη και κράτη μέλη της ΕΕ» αδυνατούν να καταφέρουν. Η αναφορά του αυτή εμμέσως πλην σαφώς φωτογραφίζει την Ελλάδα.  

Σε άλλο σημείο του άρθρου του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ότι κατά τη διακυβέρνηση του AKP, έγιναν σημαντικά μεταρρυθμιστικά βήματα για την ικανοποίηση των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης ενώ για το δημοψήφισμα και τις επικείμενες αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας έσπευσε να επισημάνει πως αυτές δρομολογούν ένα νέο κυβερνητικό σύστημα αλλά όχι και την αλλαγή του πολιτεύματος. «Η Τουρκία θα παραμείνει ένα κοσμικό και δημοκρατικό κράτος Δικαίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου ο οποίος δεν παρέλειψε να επισημάνει και τη συμβολή της γειτονικής χώρας στις προσπάθειες της ΕΕ να ελεγχθεί η προσφυγική κρίση.