Skip to main content

Τσαβούσογλου: Η Ευρώπη στρέφεται στη βαρβαρότητα και τον φασισμό

Ο Τσαβούσογλου έκρινε ότι η Ευρώπη στρέφεται σε αξίες μιας εποχής πριν από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, η βαρβαρότητα, τον φασισμό, τη βία, τη μισαλλοδοξία

Για επαναφορά της Ευρώπης στις «αξίες» που επικρατούσαν πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως η «βαρβαρότητα» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στον απόηχο της έντασης μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου, ιδίως μετά τη δήλωση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ ότι θέλει να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκρινε ότι η Ευρώπη «στρέφεται σε αξίες μιας εποχής πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο... τη βαρβαρότητα, τον φασισμό, τη βία, τη μισαλλοδοξία».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο κατηγορεί επίσης τους Γερμανούς πολιτικούς ηγέτες ότι ενθαρρύνουν την «ισλαμοφοβία», υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία βοήθησε την Ευρώπη στο «σημαντικό χάος» που συνδέεται, όπως αναφέρει, με την αύξηση πολλών προσφύγων στην Ευρώπη το 2015.

Το βράδυ της Κυριακής η καγκελάριος Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, προκαλώντας την οργή της Άγκυρας. Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ επέκρινε τον «λαϊκισμό» των πολιτικών ηγετών της Γερμανίας ενώ ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για "απουσία οράματος" και «λαϊκισμό» εκ μέρους της καγκελαρίου.