Skip to main content

Τσακαλώτος: Yφεσιακό το πακέτο - Αξιολόγηση έως το επόμενο Eurogroup

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην καθυστέρηση του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης, λέγοντας πως η ευθύνη δεν βαραίνει την Αθήνα.

Το συνολικό πακέτο είναι υφεσιακό, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της σχετικής ενημέρωσης των μελών της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών υποθέσεων.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην καθυστέρηση του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης, λέγοντας πως η ευθύνη δεν βαραίνει την Αθήνα.

«Από πού κι ως πού προκύπτει ότι είναι χειρότερη η συζήτηση μετά από αυτή την καθυστέρηση; Από πού προκύπτει ότι φταίμε εμείς γι' αυτή την καθυστέρηση; Δεν έχετε ακούσει για τη διαφωνία της Γερμανίας με το ΔΝΤ;», είπε στην αρχική τοποθέτησή του ο κ. Τσακαλώτος.

«Δεν έχετε καταλάβει ότι το ΔΝΤ δεν λέει τώρα πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% αλλά δέχεται το 3,5%;» συνέχισε ο υπουργός των Οικονομικών, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών που επέστρεψαν σήμερα στην Αθήνα (δείτε εδώ).

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος σε σχέση με το κλείσιμο της β' αξιολόγησης έως το επόμενο Eurogroup.

«Θεωρώ ότι έως το επόμενο Eurogroup θα έχουμε καταλήξει σε μία τεχνική συμφωνία» τόνισε ο Έλληνας υπουργός, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
«Βρισκόμαστε σε μία διαδικασία, όπου όλα όσα συζητάμε θα ενταχθούν σε μία τελική συμφωνία» έσπευσε να προσθέσει, στο ίδιο πλαίσιο.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε επίσης, ότι όποια επιπλέον παρέμβαση ζητηθεί εκ μέρους των δανειστών, θα εμπίπτει στην κατηγορία των διαρθρωτικών και όχι των δημοσιονομικών, μέτρων.
Ειδική μνεία έκανε και στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, επισημαίνοντας πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι έτοιμο να εμπλακεί σ’ αυτή τη συζήτηση, με στόχο μία συμφωνία για την εργασιακή μεταρρύθμιση.