Skip to main content

Τσακαλώτος: Στοιχεία της συμφωνίας θα στεναχωρήσουν τον ελληνικό λαό

Μέτρα και αντίμετρα, τα οποία τόνισε ότι θα εφαρμοστούν μόνο εάν η χώρα πετύχει τους στόχους, θα νομοθετηθούν στις επόμενες εβδομάδες, είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Για μια συμφωνία που περιλαμβάνει τόσο θετικά στοιχεία όσο και συμβιβασμούς μίλησε στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιείται μετά τη λήξη του Eurogroup στη Βαλέτα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείσης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι στο άτυπο Eurogroup αποφασίστηκε η αντιστροφή της διαδικασίας επίλυσης πρώτα των μικρών θεμάτων και έπειτα των μεγάλων. Όπως τόνισε ο ίδιος, αποφασίστηκε να επιτευχθεί συμφωνία πρώτα στους βασικούς πυλώνες της διαπραγμάτευσης για να επιστρέψουν οι θεσμοί, οι οποίοι θα δουν τις λεπτομέρειες.

Οπως είπε: «Το πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο του 2018. Λίγο πριν θα αποφασιστεί ένας μηχανισμός για μετά το 2018».

Κατά τον κ. Τσακαλώτο, τόσα τα μέτρα όσο και τα αντίμετρα, τα οποία τόνισε ότι θα εφαρμοστούν μόνο εάν η χώρα πετύχει τους στόχους, θα νομοθετηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Αφήνοντας αιχμές για τα ελληνικά ΜΜΕ, λέγοντας ότι δεν κάλυψαν σε μεγάλο βαθμό τα αντίμετρα, τόνισε ότι το ύψος αυτών για το 2019 θα φτάσει τα 1,8 δισ. ευρώ και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, του προβλήματος της στέγασης, της νέας γενιάς για την απασχόληση αλλά και στη συμβολή των συνταξιούχων στα φάρμακα και τέλος σε ένα επενδυτικό πακέτο.

«Το 2020 τα μέτρα θα είναι για τους φόρους με αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και πρωτίστως στον φόρο εισοδήματος» συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος. Οπως διευκρίνισε, τα αντίμετρα αντισταθμίζουν τα μέτρα και δημιουργούν κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στα εργασιακά, διευκρίνισε ότι δεν θα αυξηθούν οι ομαδικές απολύσεις και δεν θα εφαρμοστεί το λοκ-άουτ, υπογραμμίζοντας ότι από τον Σεπτέμβριο του 2018 και οι συλλογικές συμβάσεις θα αρχίσουν να επιστρέφουν στην κανονικότητα. «Τα εργασιακά ήταν από τα δύσκολα ζητήματα, αλλά συμφωνήσαμε» κατέληξε.