Skip to main content

Τσακαλώτος σε Λαγκάρντ: Η Ελλάδα στις αγορές με ή χωρίς το ΔΝΤ

Τόσο η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσο και ο υπουργός Οικονομικών συμφώνησαν στην ανάγκη μίας γρήγορης αξιολόγησης.

Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές, με ή χωρίς το ΔΝΤ, ήταν το μήνυμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους συνομιλητές του, στην Ουάσινγκτον, μεταξύ των οποίων ήταν και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Μάλιστα, τόσο η κ. Λαγκάρντ όσο και ο υπουργός Οικονομικών συμφώνησαν στην ανάγκη μίας γρήγορης αξιολόγησης, προκειμένου να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι διαδικασίες που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα.

Οι δύο συνομιλητές, σύμφωνα με την ιστοσελίδα mignatiou.com, συμφώνησαν ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, για να τεθεί στη συνέχεια το θέμα του χρέους. Ακόμη, ο υπουργός φέρεται να ζήτησε σαφήνεια για τη θέση του ΔΝΤ, μεταφέροντας στην Λαγκάρντ το μήνυμα Τσίπρα.

«Η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση και πιστεύει ότι ως τότε θα έχει τελειώσει ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Γερμανία», τόνισε στο ίδιο Μέσο πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί συμφωνία για το χρέος τον Φεβρουάριο όταν στο μεταξύ έχει τελειώσει και η αξιολόγηση.

Την αντίθετη άποψη της Αθήνας με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, ο οποίος «μετέθεσε» το ζήτημα του χρέους για τον Ιούνιο, εξέφρασε η ίδια πηγή. «Τον Φεβρουάριο προβλέπεται (να τελειώσει) η αξιολόγηση του ΔΝΤ. Είναι εφικτό το σενάριο να υπάρξει συμφωνία για το χρέος τότε. Θα υπάρχει έτσι ικανό χρονικό περιθώριο ώστε να διευκολύνει την έξοδό μας στις αγορές», ανέφερε.

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι η Αθήνα θέλει το Ταμείο στο πρόγραμμα μόνο γιατί βοηθά στο ζήτημα του χρέους. «Αν αποχωρήσει το Ταμείο από το Πρόγραμμα, αυτό δεν μας προβληματίζει για την έξοδο στις αγορές. Η Ελλάδα μπορεί να ζήσει και χωρίς το ΔΝΤ», ανέφερε.