Skip to main content

Τσακαλώτος: Όσο είμαι υπουργός ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ δεν ιδιωτικοποιούνται

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι «το υπερταμείο μας δημιουργεί προβλήματα», αλλά υπογράμμισε ότι δίνει και δυνατότητες.

Η ΝΔ μπορεί αν θέλει να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ αλλά «όσο είμαι εγώ υπουργός και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ιδιωτικοποιηθούν», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου για το νομοσχέδιο που αφορά τα προαπαιτούμενα για την δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Σημείωσε ότι ο νόμος για το υπερταμείο δεν αποκλείει την ιδιωτικοποίηση και επιβεβαίωσε ότι μεταξύ υπουργείων και ΔΕΚΟ «χάνεται η πολιτική σχέση με την κακή έννοια».

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει πουθενά στο νόμο ότι πάει για ιδιωτικοποίηση» όποια δημόσια επιχείρηση ενταχθεί στο υπερταμείο. Και συνέχισε λέγοντας πως «έχει δίκιο» ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης που λέει ότι με το νόμο δεν αποκλείεται η ιδιωτικοποίηση.

«Αλλά όσο είμαι εγώ υπουργός και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ ΕΥΑΠΣ γιατί χρειάζεται σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης. Άμα πάρετε εσείς την κυβέρνηση μπορεί να εσείς να τα ιδιωτικοποιήσετε», πρόσθεσε απευθυνόμενος στη Ν.Δ.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι «το υπερταμείο μας δημιουργεί προβλήματα», αλλά υπογράμμισε ότι δίνει και δυνατότητες.

«Λένε ότι χάνεται η εποπτεία των υπουργείων. Βεβαίως χάνεται, με τον τρόπο που λειτουργούσε το ΠΑΣΟΚ. Λες και δεν υπήρχε επί ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. κάποιος υπουργός που είχε υπό την εποπτεία του κάποια ΔΕΚΟ και έκανε η ΔΕΚΟ 300 προσλήψεις εκ των οποίων οι 250 προσλήψεις ήταν από το νομό του υπουργού», είπε ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

Πρόσθεσε ότι «με αυτή την έννοια έχετε απόλυτα δίκιο. Δεν θα μπορεί να βάζει ο υπουργός τους δικούς του ανθρώπους. Προφανώς θέλετε να συνεχίσετε το παλαιό σύστημα. Αυτό το παλιό σύστημα τελείωσε. Θα υπάρχει εσωτερικός κανονισμός και θα υπάρχουν δύο θεσμοί που θα συντονίζουν κάθε ΔΕΚΟ και με την επιμέρους πολιτικής (π.χ. ενέργεια, τηλεπικοινωνίας) και με την κυβερνητική πολιτική».

Ο υπουργός εξήγησε τι σημαίνει η αναφορά του νομοσχεδίου σε αύξηση της αξίας των δημοσίων επιχειρήσεων με άλλα μέσα: «έχουμε ολυμπιακά ακίνητα π.χ. το μπιτς βόλεϊ. Γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε μία ιδιωτική εταιρεία μέσα από το υπερταμείο για να το ξαναφτιάξει και να είναι το κέντρο του αθλήματος; Γιατί να μην έρχονται στην Ελλάδα οι εθνικές ομάδες των βορείων κρατών όπως η Νορβηγία για να προπονούνται το χειμώνα;», αναρωτήθηκε.

«Φτάνουμε στο τέλος της πρώτης αξιολόγησης και την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων. Σας θυμίζω τι έλεγε η αντιπολίτευση και οι εφημερίδες, ότι η διαπραγμάτευση είναι στον αέρα, ότι καθυστερεί, ότι τα οικονομικών είναι στον αέρα και έχουν απορριφθεί όλες οι προτάσεις της κυβέρνησης για το υπερταμείο», υπενθύμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Τόνισε ότι «είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων, στα φορολογικά έχουμε πάει καλύτερα κατά 300 εκατ. χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ αυξήθηκε. Το χρυσό μετάλλιο στην αύξηση του ΦΠΑ πήρε η Μύκονος, το αργυρό η Ρόδος και το χάλκινο η Σαντορίνη. Πότε είχε γίνει αυτό; Ξέρουμε ότι όλη η ρητορεία ότι δεν θα τελειώσουν τα προαπαιτούμενα είναι στον αέρα, όπως και η ρητορεία για τον κόφτη».