Skip to main content

Τσακαλώτος: Να τελειώσουμε με τη διαπραγμάτευση μέχρι 12 Απριλίου

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αλλάξουμε σελίδα και θα έχει τελειώσει αυτή η κρίση στο χειρότερό της, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Εφόσον κλείσει η πρώτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος Απριλίου και φανεί ότι κάτι άλλαξε στη σελίδα της χώρας, τότε θα έχει τελειώσει αυτή η κρίση στο χειρότερό της, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι θα ακολουθήσει η επιστροφή στην ανάπτυξη.

Σε συνέντευξή του στο news247, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι «θέλουμε να τελειώσουμε με τη διαπραγμάτευση μέχρι 10-12 Απριλίου, μετά πάμε στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, μετά το Eurogroup στις 22 Απριλίου και ελπίζω να έχουμε ένα πακέτο σε αυτό. Αν με αυτό το πακέτο σηματοδοτήσει η διεθνής κοινότητα ότι εδώ άλλαξαν σελίδα, νομίζω ότι το φως στο τέλος του τούνελ θα φανεί πολύ πιο λαμπρό».

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις μετά τα WikiLeaks, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «από την απάντηση της κ. Λαγκάρντ στον πρωθυπουργό, πληροφορηθήκαμε ότι το ΔΝΤ επιθυμεί ό,τι και η ελληνική κυβέρνηση: την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σύντομα. Μένει να το αποδείξει».

Σε ερώτημα για το χρέος, ανέφερε ότι μετά από την αξιολόγηση πρέπει να μας δώσουν «κάτι για το χρέος». Επεσήμανε επίσης ότι το χρέος «θα είναι το τελικό τεστ. Εάν δηλαδή, μετά από μία εβδομάδα (από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης) δεν δώσουν τίποτα στην Ελλάδα και εδώ θα είμαστε πάλι σε έξι μήνες, όπως καταλαβαίνετε δεν θα επενδύσουν οι επενδυτές, δεν θα καταναλώσουν οι καταναλωτές, δεν θα επιστρέψουν οι αποταμιευτές τα λεφτά τους στις ελληνικές τράπεζες και γενικά, θα είναι πολύ δύσκολο το πρόγραμμα».

Πρόσθεσε παράλληλα ότι «ο στόχος είναι μία εβδομάδα μετά, αφού υπάρξει η συμφωνία για το συνολικό πακέτο, οι μεγάλες οικονομικές εφημερίδες και οι μεγάλες πολιτικές εφημερίδες στο εξωτερικό, ελπίζω και στην Ελλάδα, να γράψουν ότι αυτήν τη φορά οι Ευρωπαίοι πήραν αποφάσεις».

Ερωτηθείς για το εάν προβαίνει σε προβλέψεις για την αξιολόγηση, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «η διπλωματική έκφραση είναι συγκρατημένα αισιόδοξος. Αυτό δεν είναι που λένε οι διπλωμάτες; Ποτέ δεν λένε ότι θα πάνε καλά τα πράγματα…». Ωστόσο, ανέφερε για το κλίμα που υπάρχει πως «θεωρώ ότι σε σχέση με το καλοκαίρι, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι παίκτες που θέλουν λύση από εκείνους που δεν θέλουν λύση».

Σχετικά με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «είναι ο υπουργός Οικονομικών της πιο ισχυρής χώρας στο Eurogroup και όχι μόνο αυτό. Είναι και πολύ ισχυρός χαρακτήρας. Έχει μεγάλη δύναμη, έχει πολλές χώρες που τον ακολουθούν. Δεν θα έλεγα τυφλά, αλλά είναι αρκετά εναρμονισμένες με τις απόψεις του. Έχει συγκεκριμένες απόψεις για το πώς πρέπει να είναι αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι αντιευρωπαϊστής όπως λένε, αλλά σίγουρα έχει συγκεκριμένες θέσεις που είναι πολύ διαφορετικές από τις δικές μου. Ο διάλογος όμως, έτσι πρέπει να γίνεται».