Skip to main content

Τσακαλώτος: «Μόνιμος ζουρλομανδύας» το Σύμφωνο Σταθερότητας

Ο υπουργός Οικονομικών σε άρθρο του προειδοποιεί ότι η τήρηση του αφηγήματος «οι κανόνες είναι κανόνες» θα οδηγήσει την Ευρωζώνη σε διάλυση

Η τήρηση του αφηγήματος «οι κανόνες είναι κανόνες» θα οδηγήσει την Ευρωζώνη στη διάλυση, προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέροντας πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν είναι το σπίτι «της λογικής συζήτησης».

Σε άρθρο του στο «Open Democracy», χαρακτηρίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ως «μόνιμο ζουρλομανδύα».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός στο άρθρο του γράφει για τη Ευρώπη των δύο αφηγημάτων, εκείνο του νότου και του Αριστερού φάσματος, το κοινωνικό αφήγημα όπως το ονομάζει, ότι η Ευρώπη απογοητεύει ένα μεγάλο αριθμό πολιτών της και εκείνο του βορρά και της δεξιάς, ότι οι κανόνες είναι κανόνες.

Ο κ. Τσακαλώτος κατηγορεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι έχουν «κολλήσει» στην προ κρίσης εποχής, όταν ο πληθωρισμός και η δημοσιονομική ανευθυνότητα θεωρούνταν τα μεγάλα προβλήματα.

«Το αποτέλεσμα είναι ότι όχι μόνο έχουμε κολλήσει με τις πιο ανεξάρτητες εκ των κεντρικών τραπεζών, με εμμονή με τον κίνδυνο του πληθωρισμού. Αλλά και με ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας που λειτουργεί ως μόνιμος ζουρλομανδύας», γράφει μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος. 

«Το επιχείρημα είναι ότι η ΕΕ βασίζεται σε κανόνες και ότι αλλάζοντάς τους συχνά μπορεί μόνο να υπονομευθεί η αξιοπιστία της ΕΕ και του ευρώ. Επιπλέον, οι πολίτες του βορρά έχουν κουραστεί να διασώζουν εκείνους του νότου που είτε δεν μπορούν είτε είναι απρόθυμοι να συμμορφωθούν με τους κανόνες. Υπάρχουν όρια στην αλληλεγγύη και η περαιτέρω αποδυνάμωση των κανόνων ρίχνει νερό στον μύλο των λαϊκιστών», γράφει ο υπουργός Οικονομικών.

«Με λίγα λόγια, η Ευρώπη μπορεί να σωθεί ως ενιαίο σύνολο αν όλες οι χώρες μέλη γίνουν περισσότερο σαν τη Γερμανία. Αν δεν το κάνουν, τότε οι λαϊκιστικές και φυγόκεντρες δυνάμεις θα ενισχυθούν στον βορρά και θα υπονομεύσουν το ευρωπαϊκό ιδεώδες», υπογραμμίζει.

Το κοινωνικό αφήγημα, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών έχει τη στήριξη διανοούμενων και όχι μόνο μερικών οικονομολόγων και κυρίως αντιμετωπίζει τους φόβους εκείνων που στρέφονται προς την ακροδεξιά, προτείνοντας αλλαγή ατζέντας και μεταρρύθμιση προτεραιοτήτων. «Κατανοεί τον ρόλο της ξενοφοβίας στην ακροδεξιά πολιτική, αλλά θεωρεί ότι τέτοια προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αν δεν ανακουφιστεί ο φόβος και η αβεβαιότητα που θρέφει την ατζέντα της δεξιάς», γράφει.

«Από την άλλη το αφήγημα οι κανόνες είναι κανόνες υπόσχεται απλά περισσότερο από τα ίδια», προσθέτει, επισημαίνοντας ότι μόνο ξεκάθαρο δεν είναι γιατί υπάρχει η βεβαιότητα ότι αυτό θα οδηγήσει σε διαφορετικά αποτελέσματα στο μέλλον από ότι στο παρελθόν.

«Η επόμενη χρονιά θα δείξει ποιο αφήγημα θα επικρατήσει ή αν μπορεί να υπάρξει πραγματική προσπάθεια να πάμε πέρα από τον διάλογο των κωφών και να συγκλίνουμε σε ένα νέο αφήγημα. Η επιτυχία του ευρωπαϊκού πρότζεκτ μπορεί να βασιστεί μόνο σε δύο από τις τρεις πιθανότητες της προηγούμενης πρότασης. Εν συντομία, η ατζέντα ''οι κανόνες είναι κανόνες'' αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε διάλυση της Ευρώπης», καταλήγει ο κ. Τσακαλώτος.