Skip to main content

Τσακαλώτος: Μη ορθή επιλογή η Εξεταστική για το έλλειμμα 1995-2013

Είναι δύσκολο να βγάλει κανείς συμπέρασμα γιατί είναι άλλη η μέθοδος, η καινούρια καταγραφή των στοιχείων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η διαφορετική λογιστική μέθοδος που ακολουθήθηκε δυσκολεύει την ασφαλή εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στον Νικήτα Κακλαμάνη σχετικά με την αναθεώρηση στοιχείων ελλείμματος της χώρας της περιόδου 1995-2013 από τη Eurostat. Επισήμανε, πάντως, πως η ελληνική κυβέρνηση δέχεται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία κατατέθηκαν με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ.

Το θέμα της αξιολόγησης των στοιχείων αυτών, έχει γίνει με διαφορετικό λογιστικό πρότυπο και δεν είναι συγκρίσιμα, καθώς άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού του ελλείμματος, σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος. «Είναι δύσκολο να βγάλει κανείς συμπέρασμα γιατί είναι άλλη η μέθοδος, η καινούρια καταγραφή των στοιχείων» είπε συγκεκριμένα, επιρρίπτοντας ωστόσο ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση Σημίτη, όσο και στην κυβέρνηση Καραμανλή.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι δεν προκρίνει ως ορθή επιλογή την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής ώστε να διερευνηθούν ευθύνες για το πώς μπήκε η χώρα στο Μνημόνιο, όπως πρότεινε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης και δήλωσε ότι θα υπερψήφιζε η ΝΔ.

Κατόπιν της τοποθέτησης του κ. Τσακαλώτου, κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι τώρα αρχίζει και καταρρίπτεται ο μύθος που δημιούργησε ένα τμήμα του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου της χώρας, ότι για την είσοδο της Ελλάδας στο Μνημόνιο φταίει η πενταετία Καραμανλή.

Τα στοιχεία περί ελλείμματος 3,5%, φέρουν την υπογραφή Στουρνάρα, του αρχιτέκτονα της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, είπε και προσέθεσε ότι ταυτοχρόνως αποδεικνύεται ότι από τα πέντε χρόνια της κυβέρνησης Καραμανλή, τα τρία χρόνια το έλλειμμα μειωνόταν σε σχέση με το έλλειμμα της περιόδου Σημίτη 1995 - 2005.