Skip to main content

Σαπέν: Να ξεκινήσουν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις για το χρέος

Ανάμεσα στις ημέρες και στους μήνες είναι και οι εβδομάδες, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας εμμέσως στον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Περίπου μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση που είχε την Κυριακή στο Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του.

Οι δύο υπουργοί παραχώρησαν στη συνέχεια συνέντευξη τύπου και σε ερώτημα δημοσιογράφου εάν η αξιολόγηση θα επιτευχθεί μέσα στις επόμενες μέρες όπως ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση, ή πιθανώς σε μήνες όπως άφησε να εννοηθεί ο Γερούν Ντάισεμπλουμ, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Ανάμεσα στις ημέρες και στους μήνες είναι και οι εβδομάδες».

Ανέφερε ότι υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη για την στρατηγική που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα, γι' αυτό και πιστεύει ότι ανάμεσα στις ημέρες και τους μήνες θα καταρτιστεί μια «υπεύθυνη ατζέντα».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με το ΔΝΤ, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι αναγνωρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης ισορροπιών ανάμεσα σε υποχρεώσεις και βιωσιμότητα, ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία ενός «ενάρετου οικονομικού κύκλου».

Απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως «όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν, μέσα σε καλές συνθήκες, οι διαπραγματεύσεις για το χρέος, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας. Αυτή είναι η θέση της Γαλλίας».

Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν λύσεις για τη διευθέτηση του χρέους, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις κόκκινες γραμμές που έχουν χαράξει και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πρόσθεσε ο υπουργός.

Αναφορικά με το ΔΝΤ, ο κ. Σαπέν δήλωσε «το ΔΝΤ είναι εδώ και δεν μπορούμε να το διώξουμε».

Υπογράμμισε τέλος ότι μια γρήγορη διευθέτηση του χρέους θα είναι ευεργετική για την Ελλάδα γιατί θα μπορέσει να αυτονομηθεί στη διαχείρισή της και να αναπτυχθεί.