Skip to main content

Τσακαλώτος: Οι κραδασμοί σε Ευρωζώνη να μην απορροφούνται από μισθούς

Στην επιτροπή προϋπολογισμού και οικονομικής και νομισματικής πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών.

Οι παρεμβάσεις στους μισθούς δεν πρέπει να είναι το μόνο όπλο της Ευρώπης, καθώς αυτό θρέφει τον ευρωσκεπτικισμό, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Συγκεκριμένα μιλώντας τη Δευτέρα στην επιτροπή προϋπολογισμού και οικονομικής και νομισματικής πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε ότι οι κραδασμοί στην οικονομία της Ευρωζώνης δεν πρέπει να απορροφούνται μόνο από τους μισθούς.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν τα κατάλληλα εργαλεία που θα τονώσουν τη ζήτηση και τις εξαγωγές. Ο υπουργός τόνισε ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά να αποκτήσει δικό της προϋπολογισμό. Συνεχίζοντας σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει επεκτατική πολιτική παράλληλα με τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας.

Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, όταν η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκιά της δεν ευνοούνται χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα. Το ερώτημα είναι, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, αν υπάρχει κοινό συμφέρον να αναπτυχθούν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, να δοθούν λεφτά από τις πλούσιες χώρες στις φτωχές, ώστε να δημιουργηθεί ζήτηση και να αυξηθούν οι εξαγωγές.

Στη συζήτηση συμμετείχαν συνολικά επτά υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντέισελμπλουμ, ο Γάλλος Μισέλ Σαπέν, ο Ιταλός Πιερ Κάρλο Πάντοαν, ο Λουξεμβούργιος Πιερ Γκραμένια, ο Σλοβάκος Πίτερ Καζιμίρ και ο Μαλτέζος Έντβαρτ Σικουλίνα.