Skip to main content

Τσακαλώτος: Οι φήμες για τον πρόωρο θάνατό μου είναι υπερβολικές

Με τη διάσημη ρήση του συγγραφέα Μαρκ Τουέιν, σχολιάζει σε συνεργάτες του ο ΥΠΟΙΚ τις πληροφορίες περί εσκεμμένης σιωπής του μετά το Eurogroup.

Με τη διάσημη ρήση του συγγραφέα Μαρκ Τουέιν «οι φήμες για τον πρόωρο θάνατό μου είναι σε μεγάλο βαθμό υπερβολικές» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε συνεργάτες του, τις φήμες και τις πληροφορίες περί εσκεμμένης σιωπής του μετά το Eurogroup αλλά και περί εσωτερικών πολιτικών διαφωνιών ως προς τη γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση.

Με αυτή του την απάντηση, συνεργάτες του υπουργού υποστηρίζουν, όπως μεταδίδει το Πρώτο Θέμα, ότι ο κ. Τσακαλώτος έστειλε μήνυμα ότι παραμένει προσηλωμένος στον στόχο της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης με όρους που θα αφήνουν περιθώρια για άσκηση αναπτυξιακών και κοινωνικών πολιτικών, καθώς και ότι δεν κάμπτεται από πιέσεις και αμφισβητήσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που ο ίδιος γίνεται στόχος, τονίζουν οι συγκεκριμένες πηγές.

Σύμφωνα με άλλες κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα, ενώ αποτελεί σταθερή άποψη του οικονομικού επιτελείου συνολικά ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι αντικειμενικά ο μόνος τρόπος να μην χαθεί η φετινή χρονιά για την οικονομία, ορισμένοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο, παρότι δεν επιθυμούν εκλογές στις οποίες πιθανότατα το κυβερνητικό κόμμα θα χάσει, θέλουν να «βγάλουν την ουρά τους απ΄έξω» από τις δύσκολες αποφάσεις που χρειάζονται για να κλείσει η συμφωνία.

Έτσι, κατά καιρούς ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται να φορτώνεται το κόστος των αποφάσεων και την κριτική, παρότι πρόκειται για συνολική κυβερνητική απόφαση.

Από την άλλη πλευρά, οι πηγές του Μαξίμου υπογραμμίζουν το γεγονός είναι ότι επί υπουργίας Ευκλείδη Τσακαλώτου αποκαταστάθηκε η επικοινωνία με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ και έχουν γίνει πολλά βήματα στην εφαρμογή των αναγκαίων αποφάσεων.

Διευκρινίζουν δε πως η άποψη του κ. Τσακαλώτου είναι ότι πρέπει η ελληνική πλευρά να αναζητεί σε κάθε φάση τη βέλτιστη δυνατή συμφωνία, έτσι ώστε μέσα στο αντικειμενικά πιεστικό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι απαιτήσεις των δανειστών η χώρα να κερδίζει ό,τι είναι δυνατόν προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας, όπως επιβάλλει και το πολιτικό προφίλ της κυβέρνησης.