Skip to main content

Τσακαλώτος: Δεν έχουμε την υποστήριξη της ΝΔ για το ζήτημα του χρέους

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε στον Μάκη Βορίδη, ο οποίος υποστήριξε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν ήδη φέρει αποτελέσματα για το χρέος.

Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αρνείται να υποστηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, τρεις μέρες πριν το Eurogroup.

«Μας είπατε για το χρέος ότι δεν χρειάζεται τίποτα, τρεις μέρες πριν από το Eurogroup και μας λέτε ότι ο Βενιζέλος το έληξε το θέμα του χρέους το 2012. Και αν το έληξε το χρέος το 2012, τότε γιατί είμαστε σε αυτήν την κατάσταση; Φαντάζομαι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που σε έναν χρόνο εκτροχιάστηκε η οικονομία. Αυτό λέτε. Δηλαδή δεν ισχύουν οι μελέτες βιωσιμότητας του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και λέτε ότι αν δεν ήταν τον έναν χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε βιωσιμότητα. Μπορούμε να ξέρουμε γιατί δεν έχουμε την υποστήριξή σας τρεις μέρες πριν από το Eurogoup, και μας λέτε ότι είναι όλα καλά το 2021;», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

«Το μεσοπρόθεσμο που φέρνει η κυβέρνηση λέει ότι το δημόσιο χρέος για δεκαετίες είχε αυξητική δυναμική, αλλά τα τελευταία χρόνια η σύνθεση και η δομή του βελτιώθηκαν, η μέση υπολειπόμενη διάρκειά του έχει επεκταθεί και έχουν μειωθεί αισθητά οι δαπάνες εξυπηρέτησής του. Αναγνωρίζετε, λοιπόν, ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ήδη, είχαν φέρει αποτελέσματα για το χρέος. Τι μας λέτε τώρα για τις μεγάλες επιτυχίες και ότι φέρνετε μέτρα για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το χρέος;», είχε δηλώσει νωρίτερα ο κ. Βορίδης, εκ μέρους της ΝΔ.

Μετά την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι ποτέ η ΝΔ δεν είπε πως δεν πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για το χρέος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σήμερα ξεκινάει η διαπραγμάτευση και η προσπάθεια για τη βιωσιμότητά του. «Έχετε την ευλογία μας, την καλή μας ευχή, να πάτε να φέρετε την καλύτερη δυνατή ρύθμιση για το χρέος. Άμα σας πούμε κιόλας ότι δεν εμπιστευόμαστε τρομερά το αποτέλεσμα, δεν θα μας παρεξηγήσετε! Έχουμε πεπραγμένα!», τόνισε.