Skip to main content

Τσακαλώτος: Αδύνατη η μείωση συντάξεων που ζητεί το ΔΝΤ

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε πολιτικά δύσκολη και οικονομικά αντιπαραγωγική τη λήψη επιπλέον μέτρων, που ζητεί το Ταμείο.

Πολιτικά αδύνατη και οικονομικά ασύμφορη χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, την απαίτηση του ΔΝΤ για νέες περικοπές συντάξεων στην Ελλάδα.

Όπως είπε, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, οι απαιτήσεις του Ταμείου για επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα είναι οικονομικά αντιπαραγωγικές και πολιτικά δύσκολες να υλοποιηθούν.

«Το ΔΝΤ επικεντρώνεται στην ανάγκη για μία ακόμη μείωση συντάξεων. Ξεκινήσαμε με μία ριζική μεταρρύθμιση, από το καλοκαίρι, για το συνταξιοδοτικό σύστημα, ενώ προχωρούμε στην ένωση σε ένα ταμείο περισσότερων από 300 ταμείων που υπήρχαν μέχρι πριν από μικρό διάστημα. Το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ, το οποίο δεν είναι λάθος, είναι ότι η Ελλάδα δαπανά πολλά περισσότερα κεφάλαια για την παροχή συντάξεων απ' ότι για άλλες κοινωνικές δράσεις. Δεν μπορούμε, όμως, να μειώσουμε περαιτέρω τις συντάξεις. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα αποτελεί βασικό οικογενειακό εισόδημα για πολλούς ανθρώπους, ως εκ τούτου ορισμένες φορές τα νούμερα είναι παραπλανητικά. Η Ελλάδα έχει περικόψει τις συντάξεις 11 φορές, 40% τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει δυνατότητα και για νέες περικοπές», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του προγράμματος, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε πως η ολοκλήρωσή της δεν μπορεί να καθυστερήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς, όπως είπε, αν δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στην οικονομία, δεν πρόκειται οι επενδυτές να επιστρέψουν. 

«Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση θέτει σε κίνδυνο την εφαρμογή του προγράμματος, κάτι το οποίο δεν μπορώ να κατανοήσω ούτε ως υπουργός Οικονομικών αλλά ούτε και ως οικονομολόγος. Θα πλήξει κατάφωρα την οικονομία και θα γυρίσουμε εκ νέου στην αφετηρία», υπογράμμισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, η διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους θεσμούς επικεντρώνεται σε τέσσερα ζητήματα: α. Το δημοσιονομικό, με στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018, β. Τη φορολογική μεταρρύθμιση, γ. Τα κόκκινα δάνεια και δ. Τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Χαρακτηριστικά για το δημοσιονομικό ζήτημα, είπε πως είναι «το θέμα που έχει διχάσει τους θεσμούς είναι η εκτίμηση του δημοσιονομικού κενού. Βρισκόμαστε πολύ από τις εκτιμήσεις που έχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αλλά είμαστε λίγο πιο μακριά από τις εκτιμήσεις που έχει το ΔΝΤ».

«Το ΔΝΤ ζητά επιπλέον μέτρα, κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο να το κατανοήσουμε, με δεδομένο ότι η οικονομία το 2015 έχει ακολουθήσει καλύτερη πορεία σε σύγκριση με τις προβλέψεις που υπήρχαν το καλοκαίρι για την «επιθετικότητα» της ύφεσης. Υπάρχει αύξηση των εσόδων από φόρους, κυρίως του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά», επεσήμανε.

Ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι η έχει επιτύχει τεράστια πρόοδο από το καλοκαίρι έως και σήμερα, με την κυβέρνηση να έχει προωθήσει μία σειρά μεταρρυθμίσεων που καλύπτουν ευρύτατο πλαίσιο οικονομικών κυρίως θεμάτων.