Skip to main content

Τρόπους για να μην «παγώσει» η αγορά ρέπος αναζητεί η ΕΚΤ

Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ έχει προβεί στην αγορά κρατικών ομολόγων, ύψους άνω του 1 τρισ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Τρόπους προκειμένου να αποφευχθεί το «πάγωμα» της διατραπεζικής αγοράς βραχυπρόθεσμων δανείων, αναζητεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ έχει προβεί στην αγορά κρατικών ομολόγων, ύψους άνω του 1 τρισ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών, εξακολουθεί να βρίσκεται στα «χέρια» της ίδιας, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην αγορά των ρέπος.

Τυχόν «πάγωμα» της αγοράς εγκυμονεί κινδύνους για την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, καθώς υπονομεύει τη χρηματοδότηση των τραπεζών και καθιστά τις αγορές ομολόγων πιο ευάλωτες.

Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ θα εξετάσει πιθανές λύσεις στη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου, οι οποίες σε κάθε περίπτωση, θα συνδέονται και με το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (assets purchase).