Skip to main content

Τροποποιήσεις στον φορολογικό νόμο προτείνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο

Την ανάγκη βελτιώσεων στον νέο φορολογικό νόμο υπογράμμισε ο ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Γ. Γραμματίδης, μιλώντας στο 2ο Ετήσιο Φορολογικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.

Την ανάγκη βελτιώσεων στον φορολογικό νόμο υπογράμμισε ο ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, μιλώντας στο 2ο Ετήσιο Φορολογικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Οι απαντήσεις του νέου φορολογικού νόμου στις προκλήσεις της οικονομικής ύφεσης για δημοσιονομική σταθερότητα και εγγυημένη οικονομική ανάπτυξη», που οργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Παράλληλα, εξέφρασε την ιδιαίτερη φιλοδοξία του για την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ- ΔΝΤ, «που θα βγάλει τη χώρα από τα σημερινά της αδιέξοδα- κάτι που δεν έκαναν οι υπαίτιοι για τη σημερινή κατάσταση.

Ο κ. Γραμματίδης τόνισε ότι το φορολογικό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται βελτιώσεις, που θα βοηθήσουν «στο να έχουμε ένα φορολογικό σύστημα σταθερό, δίκαιο, απλό και κατανοητό στον πολίτη, το οποίο δεν θα έχει απρόβλεπτες εξελίξεις».

«Δεν πρέπει να έχει απρόβλεπτα φορολογικά βάρη για τον επιχειρηματία και τον πολίτη, γιατί από αυτό πασχίζαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε ο κ. Γραμματίδης.

Παράλληλα, θεωρεί ότι από τον φορολογικό νόμο λείπουν στοιχειά που συνδέονται με ανάπτυξη. Δεν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει διάκριση ανάμεσα στα διαμενόμενα και διακρατούμενα κέρδη πράγμα που αποτελεί τιμωρία για τον επιχειρηματία και τον μέτοχο, τους οποίους αποθαρρύνει από το να επανεπενδύσουν.

Πρέπει να επιταχυνθεί κατά τη γνώμη του ο χρόνος διαδικασίας μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Ωστόσο ανέφερε ότι «βασική αρχή της οικονομίας είναι ότι δεν επιβάλλονται πρόσθετα φορολογικά μέτρα σε περίοδο ύφεσης. Λόγω όμως της αναποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού να συλλέξει τα οφειλόμενα και να διευρύνει τη φορολογική βάση, η κυβέρνηση επέβαλε τα γνωστά μέτρα».

Ωστόσο επεσήμανε την ανάγκη να ενθαρρυνθεί η ιδιωτική επιχειρηματικότητα η οποία περισσότερο από κάθε άλλο φορέα είναι εκείνη που μπορεί να συμβάλει για να αντιμετώπιση της κρίσης. Επίσης, όπως υπογράμμισε, πρέπει να υπάρχει διευκόλυνση του φορολογούμενου πολίτη στις υποχρεώσεις του.

Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη να γίνουν βελτιώσεις, ώστε να διασφαλίζεται  η διαφάνεια του φορολογικού ελέγχου.

Σχετικά με τον μηχανισμό στήριξης, ο κ. Γραμματίδης επεσήμανε ότι «η απόδοση ευθυνών σε αυτούς που έφτασαν τη χώρα στην οικονομική κρίση είναι ένα θέμα για το οποίο δεν θα γίνει ποτέ εξεταστική επιτροπή, αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχουν ιστορικά ευθύνες που μέσα μας έχουμε καταλογίσει».

«Ο μηχανισμός στήριξης είναι μεικτός, γεγονός που αποτελεί πρόσθετη εγγύηση για τη διαδικασία αυτή και αποτελεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε πως «μπαίνουμε σε μια περίοδο όπου τα πάντα αλλάζουν στη χώρα μέσα από βαθιές  τραγικές μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο κρατικής μηχανής και στο γενικότερο μηχανισμό της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Γραμματίδης συμπλήρωσε ότι «θα μάθουμε να ζούμε με τις πραγματικές μας δυνατότητες και θα μάθουμε να ζούμε σε ένα σύγχρονο κράτος», ενώ πιστεύει πως «με τη τιθάσευση του δημοσιονομικού προβλήματος και την αναπτυξιακή προοπτική που πρέπει να έχουν όλα τα μέτρα που λαμβάνονται μπορούμε να βγούμε από τα αδιέξοδα και θα μπορέσουμε να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας».

Ο πρόεδρος της επιτροπής Βορείου Ελλάδος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Λεωνίδας Κουίδης, τόνισε ότι ο νέος νόμος φιλοδοξεί να επιφέρει επαναστατικές μεταβολές στο φορολογικό καθεστώς. «Ο νόμος μένει όπως όλοι και όλοι οι φορολογικοί νόμοι να κριθεί στην πράξη και στα  αποτελέσματά του».

Ο κ. Κουίδης τάχθηκε υπέρ της προσφυγής στο μηχανισμό και επεσήμανε ότι από τις χώρες που πέρασε, όπως Βραζιλία, Αργεντινή και Τουρκία, έφερε και θετικά αποτελέσματα.

Ο γενικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπυρτούνιας, κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη του συνεδρίου επεσήμανε ότι στη χώρα επικρατεί αρνητική ψυχολογία, αλλά στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο όραμα ανάπτυξης στο οποίο θα διαμορφώνεται ένα υγιές, δίκαιο και σταθερό φορολογικό περιβάλλον, που θα επιτρέψει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα.

 

Ο πρόεδρος της φορολογικής επιτροπής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σταύρος Κώστας επισήμανε από την πλευρά του ότι ο νέος φορολογικός νόμος δεν αποτελεί την αναμενόμενη από τους επενδυτές , ριζική τομή του ελληνικού φορολογικού συστήματος, απαραίτητη για να καταστεί η Ελλ΄δα περισσότερο ελκυστική για μεγάλες επενδύσεις από ξένες επιχειρήσεις.
Αποσκοπεί κατά την γνώμη του  στο να θεραπεύσει συγκυριακές ανάγκες που αναφύονται από τον εκτροχιασμό του ελλείμματος, το ανεξέλεγκτο του δημόσιου χρέους και το απαγορευτικό κόστος εξυπηρέτησης του εδανεισμού, στερώντας με την δραστική αύξηση της φορολογίας , σημαντικά ποσά από την ενεργό ζήτηση της τάξης του 4-5% του ΑΕΠ.. Εξουδερερώνονται  σημαντικά ποσά που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση, μέσα από τον συνδυασμό του πολλαπλασιαστή εισοδήματος και του επιταχυντή των επενδύσεων.
Επισήμανε την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων με τη μορφή διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για τη βελτιωση της παραγωγικότητας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την ενθάρρυνση του επιχειρείν, την απασχόληση , ακόμη και την εξωστρέφεια της οικονομίας.
Τέλος επισήμανε ότι υπάρχει ποιοτικό έλλειμμα που καταγράφεται σε βάρος του φορολογικού συστήματος σε κρίσιμους τομείς, όπως η αποτελεσματικότητα, η λειτουργικότητα, η δικαιοσύνη, ο αναπτυξιακός χαρακτήρας, το λογικό κόστος συμμόρωσης, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής.
Ο κ. Κώστας τόνισε ότι το φορολογικό είναι ένας καλός «πιλότος» , στη ρότα προς μια καλώς στοχευμένη μεταστροφή του οικονομικού μας  μοντέλου, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των καιρών και ειδικότερα στις προκλήσεις της οικονομικής ύφεσης που βιώνουμε.
Χρειάζεται κατά τη γνώμη του να κινητοποιηθεί μαζί με τα άλλα μέτρα, ώστε να γίνει επιτέλους η χώρα μας πόλος σταθερής έλξης βιώσιμων ξένων επενδύσεων στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης.



Χορηγοί του 2 ου Ετήσιου Φορολογικού Συνεδρίου είναι η «Β.Καράογλου Α.Ε» και η «ALAPIS».

Το Συνέδριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της «Voria.gr», της «Eurofast» και της «Κου- Κου».

Χορηγοί επικοινωνίας: «Αγγελιοφόρος», «Ναυτεμπορική», «Epsilon7», «Partners», «Ερτ3», «Makedonia TV», «Agelioforos.gr» και «E- forologia».