Skip to main content

Τρόποι αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας

Το παχύσαρκο παιδί δε χρειάζεται σε όλες τις περιπτώσεις να χάσει βάρος.

Τρόποι αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας:

Το παχύσαρκο παιδί δεν είναι ανάγκη σε όλες τις περιπτώσεις να χάσει βάρος. Ως πρώτος στόχος τίθεται η διατήρηση του υπάρχοντος βάρους για κάποιο χρονικό διάστημα που θα επιτρέψει την ομαλοποίηση του βάρους του σε σχέση με το αυξανόμενο ύψος (να ‘πάρει’ τα κιλά σε ύψος).

 Η απώλεια βάρους κρίνεται απαραίτητη μόνο εάν το παιδί έχει προχωρήσει ηλικιακά και το ύψος του δεν θα αλλάξει κατά πολύ ή είναι αρκετά πάνω από το φυσιολογικό βάρος για το ύψος που υπολογίζεται να φτάσει ή το βάρος του έχει αρχίσει να του δημιουργεί και άλλα προβλήματα υγείας.

Η απώλεια κιλών σε ένα νεαρό οργανισμό πρέπει απαραίτητα να είναι αργή, καθώς το πιο σημαντικό όταν το παιδί μεγαλώνει, είναι να παίρνει τα απαραίτητα συστατικά για σωστή πνευματική και σωματική ανάπτυξη. Η απώλεια κιλών στην παιδική παχυσαρκία πρέπει να γίνει με τη βοήθεια μιας διατροφής σωστής για την ηλικία του και τις ανάγκες του, με ρυθμό απώλειας όχι μεγαλύτερου των ενός έως 2 κιλών το μήνα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το παιδί να ακολουθήσει προγράμματα δίαιτας σχεδιασμένα για ενήλικες.

Χρειάζεται η στήριξη όλης της οικογένειας.
Η θεραπεία θα πρέπει να περιλαμβάνει τη βοήθεια όλης της οικογένειας τόσο σε θέματα διατροφής και άσκησης (να ακολουθείται ένας σωστός τρόπος διατροφής και άθλησης από όλους) όσο και σε θέματα ψυχολογικής στήριξης με αποφυγή στιγματισμού του πάσχοντος παιδιού. Το παιδί και η οικογένεια θα πρέπει να παρακολουθούνται από ομάδα ειδικών που θα συμβάλλουν συλλογικά στην προσπάθεια αυτή.

Οι ειδικοί θα πρέπει να βοηθήσουν ώστε το παιδί να μην αισθανθεί ότι έχει πρόβλημα και ότι είναι διαφορετικό από τα άλλα παιδιά.

Η βοήθεια και η υποστήριξη είναι σημαντικό να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε παιδιού και να γίνεται μέσω παιχνιδιού και κατάλληλων μέσων για την ηλικία και την ωριμότητα του κάθε παιδιού.

Οι ειδικοί τέλος θα πρέπει να στηρίξουν τους γονείς και σε καμιά περίπτωση να μην τους κατακρίνουν.

Η τελευταία και σημαντικότερη συμβουλή είναι το ότι επειδή μιλάμε για τα αγαπημένα μας πλάσματα στον πλανήτη, καλό είναι να κάνουμε το καλύτερο γι’ αυτά με κέφι και προπάντων με ευαισθησία.


 (Χριστίνα Έλενα Δρακοπούλου Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, State Registered Dietitian, MSc)