Skip to main content

Τρομερό σκάνδαλο δωροδοκίας για το Μουντιάλ του Κατάρ

Ο ανεξάρτητος ερευνητής και δημοσιογράφος της «Bild» Μάικλ Γκαρσία έφερε στο φως στοιχεία που καταδεικνύουν τη διαφθορά στις τάξεις της FIFA

Στοιχεία που καταδεικνύουν πως στις τάξεις της FIFA η διαφθορά δίνει και παίρνει φέρνει στη δημοσιότητα η Bild, που αποκαλύπτει ένα μεγάλο μέρος της έκθεσης 430 σελίδων του ανεξάρτητου ερευνητή Μάικλ Γκαρσία.

Ανάμεσα στα άλλα, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως 2 εκατ. δολάρια εμφανίστηκαν από ανώνυμη πηγή στο λογαριασμό καταθέσεων της δεκάχρονης κόρης ενός μέλους της FIFA που είχε δικαίωμα ψήφου. Παράλληλα, αναφέρεται πως τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA, που επίσης ψήφιζαν στη διαδικασία, πήγαν σε πάρτι στο Ρίο ντε Τζανέιρο με ιδιωτικό τζετ που ανήκε στην ομοσπονδία του Κατάρ ακριβώς πριν την ψηφοφορία. Συν τοις άλλοις, η Aspire Academy, μια από τις κορυφαίες αθλητικές ακαδημίες του κόσμου, με έδρα το Κατάρ, εμπλέκεται στη χειραγώγηση ψήφων μελών της FIFA.

Ο Μάικλ Γκαρσία είχε παραιτηθεί από το ερευνητικό σώμα της FIFA το Δεκέμβριο του 2014 διαμαρτυρόμενος για ελλιπή και λανθασμένη περίληψη των στοιχείων της έρευνάς του από την παγκόσμια ομοσπονδία. Ουσιαστικά άφηνε αιχμές για απόπειρα συγκάλυψης από στελέχη της FIFA, προκειμένου τα δικά του ευρήματα να μην οδηγήσουν κάποιους ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο δημοσιογράφος της Bild που φέρνει στην επιφάνεια την έκθεση, αναφέρει πως «… εξαιτίας αυτής της έκθεσης έχουν οδηγηθεί σε συλλήψεις ή σε καθαιρέσεις πολλά στελέχη της FIFA».