Skip to main content

«Τρίτοι» προσεγγίζουν το Πεκίνο για να αγοράσει το ελληνικό χρέος

Οι Κινέζοι αποτελούν μια από τις κρυφές ελπίδες του ελληνικού δημοσίου, για να σωθεί το 2010 η παρτίδα του δημοσίου χρέους, που υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 55 με 60 δισ. ευρώ
Οι Κινέζοι αποτελούν μια από τις κρυφές ελπίδες του ελληνικού δημοσίου, για να σωθεί το 2010 η παρτίδα του δημοσίου χρέους, που υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 55 με 60 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, επιχειρείται, μέσω τρίτων, προσέγγιση, προκειμένου να καλύψουν ένα ικανοποιητικό κομμάτι αυτού του χρέους, που θα συναφθεί το επόμενο έτος, υπό συνθήκες πολύ μεγάλης ρευστότητας για το αν και κατά πόσο θα τα κατάφερει τελικώς η ελληνική πλευρά. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ρόλο του «τρίτου» παίζουν  ξένοι επενδυτικοί οίκοι (συγκεκριμένα δύο), οι οποίοι και κατά το παρελθόν είχαν βοηθήσει ελληνικές κυβερνήσεις να ξεπέράσουν ανάλογες κρίσεις.

Μόνο που τα νέα από το Πεκίνο δεν είναι και τόσο ευχάριστα. Κι αυτό γιατί, η κινεζική πλευρά, στην κατ΄ αρχήν προσέγγιση που της έγινε απάντησε μάλλον διφορούμενα. Δηλαδή, δεν είπε ούτε «ναι» αλλά ούτε κι «όχι». Συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές υποστήριζαν ότι αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι «θα μπουν στις εκδόσεις, αλλά δεν θα τις καλύψουν κι ...όλες». Δηλαδή, κατά πάσα πιθανότητα, θα αγοράσουν ένα μέρος του χρέους, αφού πρώτα εξασφαλίσουν ότι θα τους δοθούν και τα απαραίτητα ανταλλάγματα. Αυτό σημαίνει ότι πέραν του ΟΛΠ, στα ανταποδοτικά τέλη θα πρέπει να προσμετρηθούν κι άλλοι κλάδοι ενδιαφέροντος, όπως, για παράδειγμα, ο ενεργειακός.