Skip to main content

Τρίτη παραίτηση στην κυβέρνηση Μέι

Αυτή τη φορά παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντέμιαν Γκριν, στενός φίλος της πρωθυπουργού και βασικός διαπραγματευτής του Brexit

Την παραίτησή του υπέβαλε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Ντέμιαν Γκριν αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, βετεράνος κοινοβουλευτικός και στενός φίλος της Τερέζα Μέι από τα φοιτητικά τους χρόνια στην Οξφόρδη.

Ο κ. Γκριν δεν βαρύνεται με κάτι παράνομο αλλά απομακρύνθηκε από την πρωθυπουργό επειδή παρέβη τον ηθικό κώδικα της Βουλής και απέφυγε να πει την αλήθεια σε καταγγελία πρώην αστυνομικού ότι βρέθηκαν στον προσωπικό του υπολογιστή πορνογραφικές φωτογραφίες.

Ο Ντέμιαν είχε κομβική θέση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Οι φωτογραφίες θεωρούνται καθόλα νόμιμες, δεν αφορούσαν δηλαδή παιδοφιλοφιλικά site ή κάτι που διώκεται από το νόμο. Ο Ντέμιαν Γκριν, απεκάλεσε τον καταγγέλλοντα «ψεύτη». Ωστόσο αστυνομικός τον μήνυσε και κατέθεσε στις δικαστικές αρχές αποδεικτικά στοιχεία, από το 2008, τα οποία υπέκλεψε από τα αρχεία της Μητροπολιτικής Αστυνομίας. Ο καταγγέλλων, θα διωχθεί για παράβαση καθήκοντος που ενδεχομένως θα τον φέρει στα έδρανα της δικαιοσύνης.

Ωστόσο το θέμα αυτό καθώς και μια αμφιλεγόμενη κατηγορία γυναίκας μέλους του Συντηρητικού κόμματος ότι ο Ντέμιαν Γκριν της άγγιξε το γόνατο, καταγγελία που είναι υπό διερεύνηση, έκαναν επισφαλή την θέση του στην κυβέρνηση.

Με την αποχώρηση του αντιπροέδρου, διακυβεύεται και η ισορροπία στο υπουργικό Συμβούλιο όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις του Brexit. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντέμιαν Γκριν επέβλεπε 36 επιτροπές επεξεργασίας της διαπραγματευτικής θέσης της Μ. Βρετανίας. Η απομάκρυνσή του είναι σοβαρή αιτία για να οδηγήσει την Τερέζα Μέι σε κυβερνητικό ανασχηματισμό στις αρχές του επόμενου χρόνου, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές μέσα από το κυβερνών κόμμα.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle