Skip to main content

Tρίτη έξοδος κινδύνου για τους ανθρακωρύχους

Ένα γεωτρύπανο άρχισε να σκάβει σήμερα μια τρίτη έξοδο κινδύνου για τους 33 ανθρακωρύχους που παραμένουν εγκλωβισμένοι από τις 5 Αυγούστου, στη βόρεια Χιλή.
Ένα γεωτρύπανο άρχισε να σκάβει σήμερα μια τρίτη έξοδο κινδύνου για τους 33 ανθρακωρύχους που παραμένουν εγκλωβισμένοι από τις 5 Αυγούστου, στη βόρεια Χιλή, παράλληλα με τη λειτουργία άλλων δύο μηχανημάτων γεώτρησης.

Αναμένεται να διανοίξει μια σήραγγα λίγο κοντύτερη (597 μέτρα) σε σχέση με τις άλλες δύο δήλωσε ο πρόεδρος της Χιλής Πινιέρα ο οποίος είχε μεταβεί κοντά στο ορυχείο του Σαν Χοσέ, 800 χλμ. βόρεια του Σαντιάγο.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του μηχανήματος αυτού, αν και αρχίζει πολύ αργά (η λειτουργία του), είναι ότι τρυπάει απευθείας την τελική διάμετρο των 60 εκατοστών σύμφωνα με τον υπουργό Ορυχείων της Χιλής Λόρενς Κολμπόρνε. Τα άλλα δύο γεωτρύπανα σκάβουν μια λεπτή σήραγγα, πριν από την περαιτέρω διάνοιξή της.

Το πρώτο μηχάνημα γεώτρησης, ένα Τ-130 έφθασε την Παρασκευή σε βάθος 630 μέτρων κάτω από τη γη, σε μια στοά που συνδέεται με μια σήραγγα κοντά στους ανθρακωρύχους αλλά θα χρειαστούν ακόμη έξι εβδομάδες για τη διαπλάτυνση της σήραγγας, προκειμένου να μπορούν να εξέλθουν οι 33 ανθρακωρύχοι. Το δεύτερο μηχάνημα, ένα Strada 950, δεν έχει ακόμη φτάσει τον τελικό του στόχο.