Skip to main content

Τρεις οι δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Ποια είναι τα τρία επενδυτικά σχήματα που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές. Tι ελπίζει ότι θα εισπράξει το δημόσιο από το 67% της ΟΛΘ Α.Ε.

Τρεις υποψήφιοι επενδυτές κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για το 67% της ΟΛΘ Α.Ε., σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της Voria.gr από το Λονδίνο (σ.σ. οι προσφορές κατατέθηκαν στη σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Morgan Stanley).

Oι τρεις αυτοί είναι το σχήμα DIEP-CMA CGM- Iβάν Σαββίδης, η P&O της Dubai Ports World και η φιλιππινέζικη ICTS. Τελικώς η ιαπωνική Mitsui ανέκρουσε πρύμναν και δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Πάντοτε σύμφωνα με πληροφορίες οι ανεξάρτητοι εκτιμητές τοποθετούν το εύλογο τίμημα για το 67% που πωλεί το ελληνικό δημόσιο, με 25% υπερτίμημα ( premium) στην κεφαλαιοποίηση της εταιρείας. Λαμβανομένης υπόψη της τιμής της μετοχής της ΟΛΘ Α.Ε. στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η συνολική της κεφαλαιοποίηση είναι περί τα 190 εκατ. ευρώ, οπότε του 67% είναι στην περιοχή των 130 εκατομμυρίων. Εάν υπολογισθεί και το premium του 25%, τότε οι εκτιμητές τοποθετούν το τίμημα στο ποσό των 160 εκατ. ευρώ περίπου.

Σε τούτη την φάση δεν έχουν γίνει γνωστές οι προσφορές των τριών υποψηφίων. Θα πρέπει να πληροφορηθούμε εάν οι προσφορές προσεγγίζουν τα 160 εκατομμύρια, να μάθουμε στη συνέχεια τι προσέφερε ο πλειοδότης ενώ πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το ΤΑΙΠΕΔ, θα διερευνήσει το ενδιαφέρον κατάθεσης βελτιωμένων προσφορών.

Πάντως θα πρέπει να λεχθεί ότι η προσέλευση και κατάθεση προσφορών από τρεις υποψηφίους, προσθέτει κύρος στη διαγωνιστική διαδικασία και δίδει προοπτική για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής συμφωνίας, για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των όρων της σύμβασης παραχώρησης.