Skip to main content

Τρεις ημερομηνίες - ορόσημα για την ελληνική οικονομία

Οι τρεις ημερομηνίες που σίγουρα θα μας απασχολήσουν, καθώς θα δρομολογηθούν αντίστοιχα γεγονότα που θα επηρεάσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Σημειώστε τρεις ημερομηνίες που σίγουρα θα μας απασχολήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς θα δρομολογηθούν αντίστοιχα γεγονότα που θα επηρεάσουν άμεσα την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα:

α) στις 22 Ιανουαρίου, θα ανακοινώσει την αξιολόγηση της, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η S&P
β) στις 26 Φεβρουαρίου, θα κάνει την αξιολόγηση της η Moody’s, ενώ
γ) κάποια στιγμή τον Μάρτιο (δεν έχει προσδιορισθεί ακόμα το πότε ακριβώς) θα ανακοινώσει την δική της αξιολόγηση η Fitch. Δηλαδή, ο τρίτος της παρέας των μεγάλων αξιολογητικών οίκων παγκοσμίως.

Γιατί είναι πολύ κρίσιμες αυτές οι ανακοινώσεις; Γιατί, εν πολλοίς, θα συμπέσουν με κρίσιμες εξελίξεις αναφορικά με το review της οικονομίας από τους θεσμούς. Εν προκειμένω, τον κρισιμότερο ρόλο θα παίξουν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Εξ ου και το λόμπινγκ της κυβέρνησης στο εξωτερικό για την τρέχουσα αξιολόγηση. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογο του, τον Φιλανδό, τον Ολλανδό, αλλά και τον Γερμανό ομόλογό του.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης Ωστόσο, μισό δισ. ευρώ «μαύρη τρύπα» διαβλέπει η τρόικα στην πρόταση της Αθήνας για το ασφαλιστικό και ζητά επίμονα περικοπές και στις κύριες συντάξεις. Κι αυτό, όπως είναι φυσικό, περιπλέκει την κατάσταση κι άλλο...