Skip to main content

Τρεις αξιωματικοί της ΕΛΑΣ κατηγορούνται για λαθρεμπορία τσιγάρων

Στην εισαγγελική πρόταση αναφέρεται ότι διαπιστώθηκαν 186 περιπτώσεις αγοραπωλησιών λαθραίων τσιγάρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Να παραπεμφθούν σε δίκη 57 κατηγορούμενοι, ανάμεσα τους και τρεις αστυνομικοί, ως μέλη δικτύου που εισήγαγε από αραβικές χώρες εκατομμύρια πακέτα λαθραίων τσιγάρων τα οποία διακινούσε και εμπορευόταν στην Ελλάδα ενώ μέρος αυτών εξήγαγε στη Βουλγαρία.

Με την παραπάνω πρόταση του, προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, ο εισαγγελέας Ευάγγελος Μαδεμλής ζητεί να δικαστούν σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, μεταξύ άλλων, για εγκληματική οργάνωση, λαθρεμπορία που προκάλεσε οικονομική ζημιά 19 εκατ. ευρω στο  Ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο αντεισαγγελέας Εφετών πρότεινε την απαλλαγή τεσσάρων αστυνομικών -του ΤΑ Εχεδώρου, του ΑΤ Ελληνικού Αττικής και υπηρεσιών διαβατηρίων και δίωξης παράνομης μετανάστευσης Αττικής- και την παραπομπή τριών αστυνομικών. Πρόκειται για αξιωματικούς του Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Δυτικής Αττικής, του Γραφείου Διαβατηρίων Νοτιοανατολικής Αττικής και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πειραιώς.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και δύο Έλληνες φερόμενοι ως διευθυντές που είναι προφυλακισμένοι και άλλα μέλη του δικτύου που ασχολούνταν με τη μεταφόρτωση, την προώθηση- διακίνηση, που λειτουργούσαν ως μεσάζοντες, μεταπωλητές στη Θράκη και στη βουλγαρική επικράτεια, φορτοεκφορτωτές, τσιλιαδώροι κ.α. Ένας από τους παραπάνω κατηγορείται για μεταπώλησης μεγάλων ποσοτήτων τσιγάρων στην Αττική, σε πελάτες- υπηκόους ΕΣ.Σ.Δ., Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Πακιστάν και Ελλάδας.

Στην εισαγγελική πρόταση αναφέρεται ότι διαπιστώθηκαν 186 περιπτώσεις αγοραπωλησιών λαθραίων τσιγάρων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη ενώ οι αναλογούντες δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ του Ελληνικού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 19.243.860 Ευρώ.

Διακινήθηκαν συνολικά 11.028 κιβώτια που αντιστοιχούν σε 5,5 εκατ. πακέτα τσιγάρα. Τα  6.915 κιβώτια διατέθηκαν σε απροσδιόριστους μεταπωλητές (ειδικότερα 2.627 τα κιβώτια που διακινήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα + 2.393 τα κιβώτια που διακινήθηκαν στην Αττική + 1.895 τα κιβώτια που διακινήθηκαν στη Βουλγαρία κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα). Άλλα 4.113 κιβώτια διακινήθηκαν σε γνωστούς μεταπωλητές ενώ δεν έφεραν την ειδική ταινία του Υπουργείου Οικονομικών με ένδειξη «φόρος κατανάλωσης καπνού».

Στο κατηγορητήριο αναφέρονται τα παρακάτω: Οι ποσότητες λαθραίων τσιγάρων εισάγονταν από τρίτες χώρες (Ντουμπάι, Λευκορωσία, κ.λ.π.) και έφταναν ακτοπλοϊκώς στην Ελλάδα, μέσα απ' το λιμάνι του Πειραιά. Αποθηκεύονταν στην περιοχή του Ασπρόπυργου Αττικής και, αφού γινόταν ο διαχωρισμός τους ανά δίκτυο (περιοχή) δράσης, στη συνέχεια διακινούνταν  είτε στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, είτε στη Θεσσαλονίκη και στην βόρεια Ελλάδα, είτε γινόταν εξαγωγή στη Βουλγαρία.

Η μεταφορά των φορτίων γινόταν με φορτηγά οχήματα μεγάλου και μικρού (Van) μεγέθους, που χρησιμοποιούσε η οργάνωση για την αποθήκευση των παράνομων ποσοτήτων τσιγάρων σε ειδικά διαμορφωμένους αποθηκευτικούς χώρους – εγκαταστάσεις σε περιοχές της Αττικής (Ασπρόπυργος), και της Θεσσαλονίκης (Δερβένι, περιοχή ΤΙΤΑΝ, Εύοσμος, Πεντάλοφος).

Τα τσιγάρα εξάγονταν στη Βουλγαρία είτε μέσω του συνοριακού σταθμού Προμαχώνα, είτε λάθρα από συγκεκριμένα μυστικά μονοπάτια κατά μήκος της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου, από αγροτικούς δρόμους της περιοχής Mεσαίας Σερρών. Κάποιες φορές μέλη αναλάμβαναν ρόλο προπομπού για την εξασφάλιση της διακίνηση και την αποφυγή αστυνομικών μπλόκων.