Skip to main content

Σε ποιους τομείς συνεργασίας συμφώνησαν Τσίπρας-Νετανιάχου

Πού θα επενδύσουν οι Ισραηλινοί στην Ελλάδα. Προχωρά η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Συμφωνήθηκε αύξηση των εμπορικών συναλλαγών.

Με σημαντικά αποτελέσματα σε έξι τομείς ολοκληρώθηκαν οι διμερείς συναντήσεις Ελλάδας – Ισραήλ, που έγιναν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου επισήμαναν το πολύ καλό κλίμα ανάμεσα στις δυο χώρες, τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας που καλλιεργούνται και τη διάθεση για ουσιαστικές δράσεις, με άμεσο αντίκτυπο και στις δυο χώρες.

Σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση, ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε τον κ. Νετανιάχου στη Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, όπως είπε και έκανε λόγο για κοινούς ιστορικούς δεσμούς, στο επίκεντρο των οποίων είναι η Θεσσαλονίκη.

Οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις τελευταίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις όχι μόνο στις δυο χώρες, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ επισήμαναν την ανάγκη για την ύπαρξη μιας διαρκώς ανοιχτής θετικής ατζέντας συνεργασιών, που θα οδηγεί στην υλοποίηση κοινών έργων, προγραμμάτων και πρωτοβουλιών.

Πολύ σημαντική για το Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή χαρακτήρισε τη στρατηγική συνεργασία της χώρας του με την Ελλάδα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου.

Τα αποτελέσματα των διμερών συναντήσεων Ελλάδας – Ισραήλ ανά τομέα, όπως προέκυψαν από τις συναντήσεις των υπουργών, ήταν τα εξής:

1.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

-Αύξηση των διμερών εμπορικών συναλλαγών (εισαγωγές – εξαγωγές) από όγκο 300 εκ. ευρώ που είναι σήμερα στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ, με έμφαση τους τομείς του φαρμάκου, των αγροδιατροφικών προϊόντων και των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, περιλαμβανομένου και του software.

-Νεοφυείς επιχειρήσεις: Το Ισραήλ προβάλλεται ως η Silicon Valley εκτός ΗΠΑ. Προβλέπεται παροχή τεχνογνωσίας στην Ελλάδα και στενή συνεργασία με την Υπηρεσία Καινοτομίας του Ισραήλ.

-Άμεσες ξένες επενδύσεις: Το Ισραήλ αναμένεται να επενδύσει στην Ελλάδα στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, των λιπασμάτων και του real estate, όπου παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα Ισραηλινών στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα.

2.ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

-Συνεργασία στον τομέα των δημόσιων και των ανοιχτών δεδομένων. Οι Ισραηλινοί παρουσίασαν μια εφαρμογή ανοιχτών δεδομένων υγείας, για τη διάγνωση και την πρόληψη.

-Internet of Things: έξυπνα σπίτια, αλλά και ψυγεία και άλλες οικιακές συσκευές.

-Υπηρεσίες 5G.

-Ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών.

-Συνεργασία των δήμων στο πλαίσιο των «έξυπνων πόλεων».

-Ανταλλαγή μεταδιδακτορικών και μεταπτυχιακών φοιτητών.

3.ΕΡΕΥΝΑ

-Υπογράφηκε σήμερα μνημόνιο συνεργασίας για την αδελφοποίηση ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων.

-Προωθείται πρόγραμμα mentorship αποφοίτων Ελλήνων μηχανικών για εργασία σε ισραηλινές επιχειρήσεις, ώστε να αποκτήσουν τεχνογνωσία επιχειρηματικότητας, που θα μεταφέρουν στη συνέχεια στην Ελλάδα, ανοίγοντας δικές τους επιχειρήσεις.

-Εγκατάσταση ισραηλινών επιχειρήσεων στη Ζώνη Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων σε άλλες ελληνικές πόλεις.

4.ΕΝΕΡΓΕΙΑ

-Euro-Asian Interconnector: Το καλώδιο που θα συνδέσει Ισραήλ – Κύπρο – Κρήτη – Αττική και θα έχει τη δυνατότητα επέκτασης στα Βαλκάνια, είναι ένα ώριμο πρότζεκτ, στο οποίο με επιπλέον κόστος 10% θα μπορεί να προστεθεί και οπτική ίνα. Εξασφαλίστηκαν 1,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημιουργία του. Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες βιωσιμότητας και τώρα είναι υπό σύσταση το consortioum με τους επενδυτές, προκειμένου να αρχίσει η κατασκευή του.

-EastMed:Ο αγωγός φυσικού αερίου Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας – Ιταλίας, μήκους 2.000 χλμ. και κόστους περίπου 6 δισ. ευρώ όχι μόνο είναι βιώσιμος, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, αλλά είναι τόσο μεγάλα τα αποθέματα του φυσικού αερίου στα κοιτάσματα Ισραήλ και Κύπρου, που κάνει τους Ισραηλινούς πολύ αισιόδοξους για το μέλλον του. Ολοκληρώνονται οι μελέτες βιωσιμότητας και θα προχωρήσουν τα επόμενα βήματα.

5.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

-Διαχείριση υδάτων: Το Ισραήλ μπορεί να δώσει μικρές μεταφερόμενες μονάδες αφαλάτωσης για την εξασφάλιση της υδροδότησης των ελληνικών νησιών.

-Παροχή τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στο Ισραήλ για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις.

-Παροχή τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στο Ισραήλ για το κλείσιμο των χωματερών (στο Ισραήλ έχουν πολύ μεγάλο αριθμό), την αξιοποίηση πόρων για την ανακύκλωση. Προτάθηκε από τον κ. Φάμελλο να γίνει κοινό πρότζεκτ για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας.

6.ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΒΡΑΪΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ

-Ήδη υπάρχει στενή συνεργασία ανάμεσα σε απόδημους Έλληνες και Εβραίους της διασποράς.

-Υλοποίηση κοινών πρότζεκτ κυρίως πολιτιστικών, ειδικά σε πόλεις όπου συνυπήρξε ή συνυπάρχει με έντονη παρουσία το ελληνικό και εβραϊκό στοιχείο.