Skip to main content

Τριήμερο ρεπό από Μπουτάρη σε εργαζόμενους γιατί καθάρισαν την πόλη

Μόνο σε έκτακτη ανάγκη τα ιδιωτικά συνεργεία στον δήμο Θεσσαλονίκης, ετοιμάζεται το νέο οργανόγραμμα για τους εργαζόμενους στην Καθαριότητα

Μπόνους ένα τριήμερο ρεπό δίνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τόσο στους μόνιμους εργαζόμενους όσο και στους συμβασιούχους, καθώς κατάφεραν να καθαρίσουν την πόλη από τους σχεδόν 4.000 τόνους απορριμμάτων.

Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος ο δήμαρχος, παρουσία του Σωματείου Εργαζομένων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το θέμα των συμβασιούχων και της αποκομιδής των σκουπιδιών.

Υπενθυμίζεται ότι οι συμβασιούχοι στο δήμο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν απεργιακές κινητοποιήσεις από την Τετάρτη 21 έως την Πέμπτη 29 Ιουνίου, με αποτέλεσμα να έχουν συγκεντρωθεί στα πεζοδρόμια και στους δρόμους 3.922 τόνοι σκουπιδιών, την ώρα που επικρατούσαν συνθήκες καύσωνα στην πόλη.

«Επειδή δεν μπορούμε να δώσουμε μπόνους και επειδή εγώ είμαι συνηθισμένος να δίνω, όταν γίνεται καλά μια δουλειά, είπαμε ότι το προσωπικό θα πάρει τρεις μέρες ρεπό, θα το αποφασίσουν μεταξύ τους πώς θα γίνει αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, ευχαριστώντας τους εργαζόμενους που υπερέβαλαν εαυτό και καθάρισαν την πόλη γρήγορα. Ξεκαθάρισε ότι θα πληρωθούν κάθε μέρα που εργάστηκαν οι συμβασιούχοι, οι οποίοι θα παραμείνουν στη θέση τους έως τον Μάρτιο του 2018.

Μόνο την Παρασκευή, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του δήμου Θωμά Ψαρρά, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς, μαζεύτηκαν 850 τόνοι σκουπιδιών, το Σάββατο επιπλέον 570 και την Κυριακή 490 τόνοι. «Σε όλες τις κοινότητες υπήρχαν την Κυριακή πολύ λίγες εστίες, οι οποίες και αυτές στη συνέχεια καθαρίστηκαν», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως «η πόλη την Κυριακή παρουσίαζε καλύτερη εικόνα από κάθε άλλη μέρα και πλέον μπήκαμε στους κανονικούς μας ρυθμούς».  

Παράλληλα, με την αποκομιδή, υδροφόρες του δήμου βγήκαν στους δρόμους από την Παρασκευή και έπλυναν με απολυμαντικό υγρό τα σημεία όπου ήταν συγκεντρωμένα τα απορρίμματα. Το πλύσιμο εντάθηκε στα σημεία μέσα στο Σαββατοκύριακου. Υπενθυμίζεται πως για το θέμα της καθαριότητας υπήρξε έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Διεύθυνσης Υγείας.

Για το θέμα που προέκυψε με τα απορρίμματα θα ενημερώσει τον εισαγγελέα ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. «Θα πάμε στον εισαγγελέα, θα πούμε τι έχει γίνει, θα “φάμε ή δεν θα “φάμε” και θα δούμε», τόνισε. Προανήγγειλε ενέργειες για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Όχι στον ιδιώτη στον δήμο, παρά μόνο σε έκτακτη ανάγκη

Παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης χρησιμοποίησε τις προηγούμενες ημέρες το «χαρτί» του ιδιώτη, σήμερα ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σκοπό να βάλει ιδιωτικά συνεργεία στον δήμο.

Σημείωσε ότι όμως ότι θα αναζητά λύσεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις μόνο αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη και πως δεν είναι προτεραιότητα του δήμου η συνεργασία με ιδιώτες.

«Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν αφορούν τον δήμο Θεσσαλονίκης, θα προσφύγει εκεί, ίσως, κάποτε, αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη και για πολύ λίγο χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.   

«Οι εργαζόμενοι τήρησαν την υπόσχεση που είχαν δώσει ότι θα καθάριζαν την πόλη, δείχνοντας ότι είναι ικανοί και δεν χρειάζεται ιδιώτης στην αποκομιδή», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζομένων του δήμου Κώστας Ξανθόπουλος. Όπως ανέφερε, «βλέποντας ότι έρχεται καύσωνας αναθεωρήσαμε και βγάλαμε περισσότερα απορριμματοφόρα». «Επιβεβαιωθήκαμε και πείσαμε την διοίκηση. Ετιμούμε ότι δεν θα υπάρχει πλέον το πρόβλημα του ιδιώτη» τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος.

Έως τις 27 Ιουλίου το οργανόγραμμα στην Καθαριότητα

Συνολικά, 350 είναι οι μόνιμοι και με συμβάσεις αορίστου χρόνου εργαζόμενοι, ενώ οι οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 650.

Έως τις 27 Ιουλίου, βάσει της νομοθετικής ρύθμισης, ο δήμος θα πρέπει να στείλει στο υπουργείο Εσωτερικών τον νέο οργανόγραμμα, το οποίο θα καταρτιστεί και στο οποίο θα αναφέρονται οι ανάγκες του δήμου στον τομέα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης. «Θα υπολογίσουμε τις θέσεις, οι οποίες απαιτούνται για να γίνει η δουλειά της Καθαριότητας και της Ανακύκλωσης. Θα δουμε τι προσωπικό υπάρχει και έτσι ανάλογα θα ζητήσουμε από το υπουργείο», σημείωσε ο κ. Ψαρράς, με τον δήμαρχο να ξεκαθαρίζει ότι αυτή η εργασία θα γίνει σε συνεργασία με το Σωματείο Εργαζομένων.

Σημείωσε ότι έως σήμερα οι θέσεις στην Καθαριότητα καλύπτονταν με 8μηνα, παράνομα, καθώς ήταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Μίλησε για εργασιακή ομηρεία και για καθεστώς που είχε ως αποτέλεσμα ο δήμος να μη ξέρει τι προσωπικό έχει.

Αναφορικά με το μέλλον των συμβασιούχων στον δήμο σημείωσε ότι θα συνεχίζουν να απασχολούνται έως τον Μάρτιο του 2018, είτε έως ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Ο κ. Μπουτάρης ανακοίνωσε ότι δεν θα ενεργοποιηθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για νέες προσλήψεις με 8μηνα. Ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τις σκέψεις του δήμου Θεσσαλονίκης για προσέλκυση ΚΟΙΝΣΕΠ. «Λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας και πιστεύω θα το καταφέρουμε κι εμείς» σχολίασε ο κ. Μπουτάρης.

Ξεκινά η περισυλλογή των ογκωδών απορριμμάτων

Τα παράπονα του για τη συμπεριφορά των πολιτών τις ημέρες της απεργίας των εργαζομένων στην Καθαριότητα εξέφρασε ο δήμαρχος. Όπως ανέφερε, πετούσαν μικρές σακουλίτσες και όχι μαζεμένες σε μια μεγάλη, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί η εικόνα αυτή με τα ξεχειλισμένα απορρίμματα.

Επικεντρώθηκε, επίσης, στους πολίτες που επέλεξαν αυτές τις ημέρες για να πετάξουν ογκώδη αντικείμενα. «Είδα σήμερα μια μεγάλη ντουλάπα, ένα σπασμένο κρεβάτι, έλεος. Ας πάρουν ένα τηλέφωνο στο ογκώδη, μη γινόμαστε χειρότερα από Μέση Ανατολή. Η κατάσταση θυμίζει βομβαρδισμένη Δαμασκό», τόνισε.  

Σύμφωνα με τον κ. Ψαρρά έγινε ήδη μια καταγραφή των σημείων που υπάρχουν ογκώδη και έχει ήδη ξεκινήσει η αποκομιδή τους.