Skip to main content

Τριήμερο πένθος για τον πιλότο - Θρήνος και αναπάντητα ερωτήματα

Ο 34χρονος Σμηναγός είχε απογειωθεί για να αναχαιτίσει τουρκικό αεροσκάφος, εν μέσω των κλιμαμούμενων προκλήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις κηρύχθηκε με αφορμή τον θάνατο του κυβερνήτη του MIRΑGE 2000-5 σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου, ο οποίος σκοτώθηκε, όταν το αεροσκάφος συνετρίβη 9 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλες τις μονάδες.

Ο 34χρονος Σμηναγός είχε απογειωθεί για να αναχαιτίσει τουρκικό αεροσκάφος, εν μέσω των κλιμαμούμενων προκλήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Στις 12.15 το μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, στη φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά την ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους.

Ο πιλότος του δεύτερου μαχητικού Mirage 2000-5 ανέφερε στο κέντρο επιχειρήσεων: «Ο νούμερο ένα συνετρίβη στην θάλασσα δεν είδα να ανοίγει αλεξίπτωτο».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συγκροτήθηκε αρμόδια επιτροπή για την διερεύνηση του δυστυχήματος.

Κανείς δεν έχει ακόμη σαφή άποψη για το τι οδήγησε το υπερσύγχρονο αεροσκάφος να πέσει στο Αιγαίο. Εμπειροι στρατιωτικοί διατυπώνουν την εκτίμηση ότι πιθανώς ο πιλότος έπαθε «vertigo» δηλαδή απώλεια προσανατολισμού και απώλεια αίσθησης του ορίζοντα.

Ο 34χρονος σμηναγός ήταν ενταγμένος στο δυναμικό της 331 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας.

Είχε μιλήσει πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ για τους “Φρουρούς του Αιγαίου” για τους κινδύνους του επαγγέλματός του. «Είμαστε πάντα έτοιμοι για ο,τιδήποτε. Σίγουρα υπάρχει κίνδυνος άσχετα αν τις περισσότερες φορές δεν έχει γίνει τίποτα αλλά δεν ξέρουμε σήμερα ή αύριο αν έχουν σκοπό να κάνουν κάτι οι απέναντι» είχε δηλώσει μιλώντας στην κάμερα του τηλεοπτικού σταθμού.

Ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο μικρών παιδιών. Ο Γιώργος Μπαλταδώρος είχε να δει την γυναίκα και τα δυο ανήλικα παιδιά του πριν από το Πάσχα, καθώς βρισκόταν στη Σκύρο, λόγω των έκτακτων μέτρων. Στο σπίτι του σμηναγού στην Πετρούπολη επικρατεί θλίψη και αβάσταχτος πόνος.

Βουβή, με μεγάλη θλίψη και θρήνο για τον άδικο χαμό του 34χρονου σμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας, Γεωργίου Μπαλταδώρου είναι η κοινωνία του χωριού του, που επισκεπτόταν αρκετά συχνά, το Μορφοβούνι του δήμου Πλαστήρα στον νομό Καρδίτσας.