Skip to main content

Τριήμερη περιοδεία Φάμελλου στη Θεσσαλονίκη με διευρυμένη ατζέντα

Δασικοί χάρτες, έργα αποκατάστασης στις καμένες εκτάσεις στη Θάσο, αγωγός ΤΑΡ και πλημμύρες στο δήμο Θερμαϊκού στην ατζέντα των συσκέψεων.

Τριήμερο συνεχών συσκέψεων στη Θεσσαλονίκη άρχισε από σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. Σήμερα ο κ. Φάμελλος είχε συσκέψεις σε Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ και Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Αξιού.

Αύριο ο υπουργός θα έχει συνεχείς συσκέψεις στην επαρχία Λαγκαδά και την Πέμπτη θα έχει νέο κύκλο συσκέψεων με υπηρεσιακούς φορείς επίσης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Σήμερα, διαδοχικές συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, στο κτήριο της Τ. Οικονομίδη & Καθ. Ρωσσίδη, στη Θεσσαλονίκη είχαν από κοινού ο κ. Φάμελλος και ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Νικήτας Φραγκισκάκης.

Ο κ. Φάμελλος ενημερώθηκε για τα ζητήματα των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης από το γενικό διευθυντή Εσωτερικής Λειτουργίας, Ηλία Θεοδωρίδη, τη γ. διευθύντρια Χωροταξικής – Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Λαμπρινή Ρίζου και τον κ. Φραγκισκάκη για τα ζητήματα της γενικής διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων.

Με τη συμμετοχή του διευθυντή Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, Απόστολου Αϊναλή και στελεχών της δασικής υπηρεσίας συζητήθηκαν θέματα προστασίας, διαχείρισης και χρηματοδότησης των δράσεων στα δάση, με έμφαση στον προγραμματισμό της ανάρτησης των δασικών χαρτών. Επίσης, ο κ. Φάμελλος έδωσε οδηγίες για τον κατά χώρο και χρόνο προγραμματισμό των έργων για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων στην Θάσο συνολικής χρηματοδότησης 5,6 εκ. ευρώ.

Με τη συμμετοχή του διευθυντή Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Κεντρικής Μακεδονίας, Άγγελου Πουσκούρη, της διευθύντριας Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας, Χαρούλας Μιχαλοπούλου, της διευθύντριας Τεχνικού Ελέγχου, Χρύσας Καρυπίδου και της διευθύντριας της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βoρείου Ελλάδος (ΥΑΣΒΕ), Κρυσταλλένιας Γεωργιάδου, συζητήθηκαν υπηρεσιακά θέματα που αφορούν στις αρμοδιότητες των υπηρεσιών.

Ο υπουργός ενημερώθηκε από τον κ. Φραγκισκάκη και για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, που υλοποιούν οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης (LIFEGENMON, SEEMLA, LIFEFORESMT,WETAID) καθώς και τις νέες προτάσεις που έχουν υποβληθεί στα τρέχοντα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Μεταξύ άλλων στις συσκέψεις συζητήθηκαν τα θέματα των Επιτροπών Πολιτογράφησης, των Ελεγκτών Νομιμότητας των ΟΤΑ, του Πράσινου Ταμείου, αλλά και της επιτάχυνσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και ειδικά των έργων γέφυρα ανάμεσα στις δυο προγραμματικές περιόδους.

Στα σημαντικά ζητήματα, εκτός των πυρκαγιών στη Θάσο εξετάστηκαν και οι κατολισθήσεις στο Σχολάρι, αλλά και οι πλημμύρες του προηγούμενου Σεπτεμβρίου στο δήμο Θερμαϊκού. Σε όλες τις περιπτώσεις, εξετάστηκε η δυνατότητα επίσπευσης μιας σειράς διαδικασιών, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στις πληγείσες περιοχές.

Μεγάλο μέρος των συζητήσεων κατέλαβαν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για λατομικές περιοχές, περιοχές εξόρυξης μαρμάρου, γεωθερμίας κτλ., με γνώμονα, όπως τόνισαν οι συμμετέχοντες στις συσκέψεις τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Αντιστοίχως εξετάστηκε και η εξέλιξη των αδειοδοτήσεων στον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ.

«Η Θεσσαλονίκη έχει πολύ σημαντικό στελεχιακό και θεσμικό δυναμικό, που αξίζει και μπορεί να συνδράμει τη δουλειά του υπουργείου. Σήμερα εργαστήκαμε με όλους τους υπηρεσιακούς φορείς για τα σημαντικότερα ζητήματα που χειρίζεται η Πολιτεία στη Βόρεια Ελλάδα, σαν να ήμασταν μέσα στο υπουργείο», είπε στη Voria.gr ο κ. Φάμελλος.

Ακολούθησε επίσκεψη του κ. Φάμελλου στο ερευνητικό κέντρο του ΑΠΘ στο Balkan Center (Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας), όπου με τον αντιπρύτανη της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ κ. Λαόπουλο και τον αναπληρωτή καθηγητή Δασολογίας του ΑΠΘ, Γιάννη Γήττα, έγινε ενημέρωση για τα πολύ σημαντικά εργαστήρια που λειτουργούν, όπως το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασών και το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών. Όπως τόνισε ο κ. Φάμελλος, στόχος είναι τα συγκεκριμένα προγράμματα να εξελιχθούν σε επιχειρησιακά εργαλεία του υπουργείου.

Τι προφέρουν; Το μεν πρώτο μπορεί να αποτυπώνει ψηφιακά όλα τα διαχειριστικά σχέδια των δασών όλης της χώρας, ώστε να μη γίνονται καταπατήσεις, σε ενιαία βάση δεδομένων, με όλα τα στοιχεία κάθε δάσους ή δασικής έκτασης (είδος δάσους, κλιματικές συνθήκες κτλ.). Το δε δεύτερο αποτυπώνει όλες τις δασικές πυρκαγιές και οριοθετεί άμεσα (σε έξι ώρες) ψηφιακά τις καμένες περιοχές, επαναφέρει τα όρια του δάσους πριν την πυρκαγιά, για άμεση προστασία και αναδάσωση, ενώ συμβάλει και στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, με την επεξεργασία δεικτών επικινδυνότητας και σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους κινδύνου εκδήλωσης φωτιάς.

Ο αναπληρωτής υπουργός επισκέφτηκε και τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο, Θεμιστοκλή Κουιμτζή και τον εκπρόσωπο των Φορέων και πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης της Ζακύνθου, καθηγητή θαλάσσιας βιολογίας, Δρόσο Κουτσούμπα. Στο επόμενο εξάμηνο, όπως είπε ο υπουργός, θα οριστικοποιηθεί το πλαίσιο για ένα μόνιμο θεσμικό περιβάλλον λειτουργίας των Φορέων, των οποίων η λειτουργία για το τρέχον έτος έτσι κι αλλιώς είναι διασφαλισμένη. Έτσι, οι Φορείς αναμένεται να αποκτήσουν μόνιμη μορφή και δε θα εξαρτώνται από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Ο κ. Φάμελλος θα βρίσκεται αύριο στην επαρχία Λαγκαδά, όπου θα συναντηθεί με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, θα επισκεφτεί το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Λαγκαδίκια, που προορίζεται για μόνιμη δομή, ενώ επίσης θα επισκεφτεί και την πρότυπη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από κτηνοτροφικά απόβλητα. Θα ακολουθήσει σύσκεψη στο δήμο Λαγκαδά, με τον δήμαρχο, Γιάννη Καραγιάννη και τοπικούς φορείς, για ζητήματα της αρμοδιότητας του που αφορούν στην περιοχή.

Την Πέμπτη, ο κ. Φάμελλος θα συνεχίσει τις συσκέψεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αυτή τη φορά με στελέχη των διευθύνσεων Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με αντικείμενο την αναθεώρηση των μελετών διαχείρισης των υδάτινων πόρων στη Βόρεια Ελλάδα.

Κύριο θέμα των συσκέψεων της Πέμπτης θα είναι και οι παραβάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που στα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι πολλές και έχουν κοστίσει (και συνεχίζουν να κοστίζουν) πολύ ακριβά στη χώρα, που πληρώνει διαρκώς πρόστιμα και καταδικάζεται από την ΕΕ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των έργων στη λίμνη Κορώνεια, αλλά και των καθυστερήσεων στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Στόχος, όπως είπε ο κ. Φάμελλος, είναι να περιοριστούν μέχρι το τέλος του 2017 στο ελάχιστο δυνατό τα πρόστιμα από την ΕΕ για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από τη χώρα μας.