Skip to main content

Τριετές μνημόνιο για τα γεωχωρικά δεδομένα (geodata)

Την υπογραφή μνημονίου για τα γεωχωρικά δεδομένα (geodata) ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τα γεωχωρικά δεδομένα είναι πληροφορίες γεωγραφικού ενδιαφέροντος.
Την υπογραφή μνημονίου για τα γεωχωρικά δεδομένα (geodata) ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τα γεωχωρικά δεδομένα είναι πληροφορίες γεωγραφικού ενδιαφέροντος. Όπως διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι πληροφορίες αυτές μπορούν να έχουν διάφορες μορφές, όπως χάρτες ή αεροφωτογραφίες, ενώ εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν σημαντικά τα Σώματα Ασφαλείας στη χαρτογράφηση, την ορθολογική διάταξη των δυνάμεων και την έγκαιρη παρέμβαση.

Πιο συγκεκριμένα, στις 6 Ιουλίου υπεγράφη μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Προστασίας του Πολίτη, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας, της Κτηματολόγιο Α.Ε. και της Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., μνημόνιο συνεργασίας που αφορά στη μεταξύ τους δωρεάν διάθεση όλων των γεωχωρικών δεδομένων που διαθέτουν, με στόχο την κάλυψη με το λιγότερο δυνατό κόστος των αναγκών τους σε γεωδεδομένα.

Όπως, εξάλλου, επισημαίνεται, εκτός από τη δωρεάν διάθεση των γεωχωρικών δεδομένων μεταξύ των συμβαλλομένων μερών, το μνημόνιο προβλέπει την επιλεκτική διάθεσή τους προς τους πολίτες μέσω του διαδικτύου. Η ισχύς του μνημονίου συνεργασίας είναι τριετής.