Skip to main content

Τριάρα η Βραζιλία

Η παρέα του Λουίς Φαμπιάνο επικράτησε με 3-1 της Ακτής Ελεφαντοστού, κοντά στην πρόκριση η Παραγουάη που νίκησε 2-0 τη Σλοβακία, σε περιπέτειες η Ιταλία που έμεινε στο 1-1 με τη Νέα Ζηλανδία.
Ο Λουίς Φαμπιάνο «χτύπησε» δύο φορές, χρησιμοποιώντας στο δεύτερο γκολ το χέρι του, ο Ελάνο βρήκε και πάλι το δρόμο προς τα δίχτυα και η Βραζιλία προκρίθηκε κερδίζοντας με 3-1 την Ακτή. Το γκολ των Αφρικάνων ο Ντρογκμπά, αποβλήθηκε ο Κακά!

Μετά την Ολλανδία, η δεύτερη ομάδα που εξασφάλισε και μαθηματικά την πρόκρισή της στους «16» είναι η Βραζιλία. Οι παίκτες του Ντούνγκα κέρδισαν με 3-1 την Ακτή και πέτυχαν τη δεύτερη νίκη τους σε ισάριθμα παιχνίδια, δίχως να εντυπωσιάσουν στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, έχοντας όμως καλά, μικρά διαστήματα. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Λουίς Φαμπιάνο που πήρε στην... κυριολεξία από το χέρι του την Βραζιλία, καθώς πέτυχε δύο γκολ (το δεύτερο με διπλό χέρι!), ενώ το 3-0 πέτυχε ο Ελάνο. Μείωσε για τους Αφρικάνους ο Ντρογμπά, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η «σελεσάο» έμεινε με δέκα λόγω αποβολής του Κακά στο τέλος του αγώνα. Βασικός ο Ζιλμπέρτο, έκανε την κλασική και αθόρυβη δουλειά για την οποία τον προτιμά πάντα ο Ντούνγκα.

Χωρίς αλλαγές η Βραζιλία

Ο Ντούνγκα παρέταξε τη Βραζιλία χωρίς αλλαγές σε σχέση με το παιχνίδι απέναντι στη Βόρειο Κορέα, με τους Μαϊκόν και Μπάστος να πλαισιώνουν στα άκρα το κεντρικό δίδυμο που αποτελούταν από τους Λούσιο και Ζουάν. Στα χαφ, ο Ντούνγκα έβαλε τους Ζιλμπέρτο και Μέλο, ενώ η τριάδα πίσω από τον μόνο προωθημένο (Φαμπιάνο) ήταν οι Κακά, Ρομπίνιο και Ελάνο, που άλλαζαν συνεχώς θέσεις και προσπαθούσαν να «κουβαλήσουν» την μπάλα.

Μέσα ο Ντρογκμπά

Από τη μεριά του, ο Έρικσον έκανε μόνο μία αλλαγή σε σχέση με την αναμέτρηση κόντρα στους Πορτογάλους. Ο τεχνικός της Ακτής άφησε στον πάγκο τον Ζερβίνιο και έβαλε τον Ντρογκμπά, χωρίς να αλλάξει το 4-3-3. Οι Ντεμέλ και Τιενέ ήταν στα άκρα της άμυνας, το κεντρικό δίδυμο αποτελούσαν οι Κόλο Τουρέ και Ζοκορά, ενώ η τριάδα των χαφ ήταν οι Εμπουέ, Τιοτέ και Γιάγια Τουρέ, ο οποίος είχε κυρίως ανασταλτικές αρμοδιότητες. Στην κορυφή της επίθεσης ήταν ο Ντρογκμπά, ενώ στα άκρα ήταν ο Ντιντάν (δεξιά) και ο Καλού (αριστερά).

Πατούσε καλύτερα η Ακτή

Η Βραζιλία προσπάθησε στο πρώτο πεντάλεπτο να κυκλοφορήσει την μπάλα, όμως η Ακτή δεν ήταν διατεθειμένη να κλειστεί πίσω και να περιμένει. Οι Αφρικάνοι κέρδιζαν εύκολα την μπάλα, καθώς ήταν σαφώς πιο δυνατοί από τους παίκτες του Ντούνγκα, προσπάθησαν να ανεβάσουν αρκετούς ποδοσφαιριστές προς την αντίπαλη περιοχή (πολλές προωθήσεις από Ντεμέλ, Τιενέ αλλά και τους Εμπουέ και Τιοτέ), όμως οι επιλογές τους ήταν στην πλειοψηφία τους κακές. Άλλωστε, δεν υπήρχε κάποιος παίκτης που να τροφοδοτήσει εύκολα τον Ντρογκμπά, γεγονός που ουσιαστικά «αχρήστευε» τις προωθήσεις, αλλά και τα ρήγματα που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν οι Ντιντάν και Καλού στο ένας εναντίον ενός.

Στο πρώτο 20λεπτο, λοιπόν, η Βραζιλία ήταν αυτή που περίμενε περισσότερο και όχι η Ακτή. Ο Λούσιο προσπαθούσε να κάνει πολλά μέτρα με την μπάλα, χωρίς όμως αυτό να βγάζει κάτι καλό για την «σελεσάο», ενώ ο Μαϊκόν άρχισε τις... κούρσες μετά το πρώτο τέταρτο την ώρα που οι Ελάνο, Ρομπίνιο και Κακά ήταν ωσεί παρόντες! Μέχρι και το 25΄ δεν είχε γίνει καμία φάση άξια αναφοράς, με τους Αφρικάνους να είναι αυτοί που φαινομενικά βολεύονταν από την εικόνα του αγώνα.

Πρώτος συνδυασμός και γκολ!

Σε εκείνο, όμως, το σημείο, οι Βραζιλιάνοι έκαναν την πρώτη, εξαιρετική ομαδική προσπάθεια, η οποία και κατέληξε σε γκολ! Ρομπίνιο, Κακά και Φαμπιάνο άλλαξαν υπέροχα την μπάλα, με τον  φορ της Σεβίλλης να είναι ο τελικός αποδέκτης και να βάζει μπροστά την «σελεσάο» με δυνατό σουτ απέναντι από τον Μπάρι!

Η «σελεσάο» άρχισε να πατάει καλύτερα στα πόδια της, δεν δημιούργησε όμως άλλη απειλή μπροστά από την εστία του Μπάρι. Οι Αφρικάνοι, από τη μεριά τους, ενώ στέκονταν καλά στο «Σόκερ Σίτι», βρέθηκαν πίσω στο σκορ γεγονός που τους επηρέασε μέχρι και τα τέλη του πρώτου ημιχρόνου. Κάποια μακρινά σουτ που δεν ανησύχησαν τον Σέζαρ ήταν η προσπάθειά τους να ξαναφανούν στο παιχνίδι, όμως τελικά δεν κατάφεραν κάτι περισσότερο και έτσι το 1-0 παρέμεινε, με τον Έρικσον να προσπαθεί να βρει τρόπο να αξιοποιήσει τον Ντρογκμπά στο δεύτερο μέρος.

Γκολάρα αλλά με χέρι!

Όπως και στο δεύτερο ημίχρονο με την Βόρειο Κορέα, έτσι και τώρα η Βραζιλία ευτύχησε να βρει εκ νέου τον δρόμο προς τα δίχτυα γράφοντας το 2-0. Ο Λουίς Φαμπιάνο χρησιμοποίησε δύο (!) φορές το χέρι του, χωρίς ο διαιτητής Λανουά να δει κάτι, απέφυγε άλλους τόσους αντιπάλους και με δυνατό σουτ πέτυχε ένα εξαιρετικό γκολ, το οποίο όμως δεν έπρεπε να μετρήσει!

«Κλείδωσε» με Ελάνο

Ο Έρικσον έβαλε στο 54΄ τον Ζερβίνιο στο παιχνίδι αντί του Ντιντάν, ο Ντρογκμπά έχασε σπουδαία ευκαιρία να ξαναβάλει την Ακτή στο παιχνίδι και από κει και πέρα οι Αφρικάνοι παρέδωσαν πνεύμα! Η Βραζιλία είχε μία μεγάλη ευκαιρία στο 61΄ με τον ανεβασμένο Κακά, ένα λεπτό αργότερα όμως «κλείδωσε» τη νίκη. Ο σταρ της Ρεάλ βρήκε με ωραία συρτή σέντρα τον Ελάνο, ο οποίος από κοντά δεν είχε πρόβλημα να γράψει το 3-0, πετυχαίνοντας παράλληλα το δεύτερό του γκολ στο Μουντιάλ.

Μείωσε με Ντρογκμπά

Ο Έρικσον έβαλε στο παιχνίδι τον Ρομαρίκ και τον Ζερβίνιο, η Ακτή προσπάθησε να μειώσει τη διαφορά (ο συντελεστής τερμάτων θα παίξει πρωταρχικό ρόλο σε ισοβαθμίες) και τελικά κατάφερε να πετύχει το 3-1, όταν στο 79΄ ο Γιάγια Τουρέ βρήκε τον Ντρογκμπά που έσπασε με ωραία κίνηση το τεχνητό οφσάιντ και με ωραία κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ζούλιο Σέζαρ που δεν μπορούσε να αντιδράσει.

Ένταση και κόκκινη Κακά!

Το παιχνίδι είχε γίνει πιο δυνατό από το 60΄ και μετά, όμως στα τελευταία πέντε λεπτά η ένταση μεγάλωσε κατά πολύ! Ο Κεϊτά έπεσε άθελά του πάνω στον Κακά, ο Βραζιλιάνος για να τον αποφύγει έβαλε τον αγκώνα του, με αποτέλεσμα ο Αφρικάνος άσος να πέσει κάτω. Ο Λανουά έβγαλε τη δεύτερη κίτρινη στον Κακά, ο οποίος αποβλήθηκε (ενδεχομένως για πρώτη φορά στην καριέρα του!) και θα δει από την εξέδρα το τελευταίο, αδιάφορο ματς με την Πορτογαλία.

Ιταλία-Νέα Ζηλανδία 1-1

Ως κλασική Ιταλία, θα πρέπει να πάρει την πρόκριση για τους «16» στην τελευταία αγωνιστική, καθώς κατάφερε να μείνει στο 1-1 με τη Ν. Ζηλανδία, που σκόραρε από θέση οφ σάιντ.

Ο Μαρτσέλο Λίπι επέλεξε για την Ιταλία την 11άδα που είχε αρχίσει και το ματς με την Παραγουάη, με μοναδική αλλαγή φυσικά την παρουσία του Μαρκέτι κάτω από τα δοκάρια, αντί του τραυματία Μπουφόν. Οι προβλέψεις πριν την έναρξη της αναμέτρησης ήθελαν την παγκόσμια πρωταθλήτρια να μπαίνει δυνατά από την αρχή για να πετύχει ένα γρήγορο γκολ που θα απλοποιούσε πολύ τα πράγματα για τη συνέχεια.

Τελικά η κατάσταση έγινε... περίπλοκη για τους ατζούρι, καθώς στο 7ο λεπτό βρέθηκαν πίσω στο σκορ από το γκολ του Σμελτζ. Ένα γκολ, πάντως, που δε θα έπρεπε να μετρήσει, καθώς ο σκόρερ ήταν σε θέση οφ σάιντ. Το 0-1 ήταν γεγονός, όπως και η νευρικότητα των Ιταλών, οι οποίοι προσπάθησαν να πιέσουν από το επόμενο λεπτό, αλλά το έκαναν με ανορθόδοξο τρόπο.

Η ομάδα του Λίπι δεν μπορούσε να βάλει την μπάλα κάτω και να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα, με συνέπεια να βασίζεται στις επελάσεις του Τζαμπρότα από δεξιά, μήπως και βρεθεί η λύση. Το 4-4-2 με τον Μαρκίζιο σαν... εξτρέμ δεν μπορούσε να λειτουργήσει, η μπάλα δεν έφτανε ποτέ σωστά στους Ιακουίντα, Τζιλαρντίνο κι έτσι η σκουάντρα ατζούρα απειλούσε μόνο με κάποια μακρινά σουτ, ένα εκ των οποίων, από τον Μοντολίβο, κατέληξε στο δοκάρι.

Το παιχνίδι γινόταν κυριολεκτικά στο μισό γήπεδο, καθώς η Ν. Ζηλανδία δεν περνούσε ποτέ τη σέντρα και οι Ιταλοί προσπαθούσαν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό. Το κατάφεραν στο 29΄, όταν ο Ντε Ρόσι κέρδισε το πέναλτι μετά το τράβηγμα της φανέλας από τον Σμιθ και ο Ιακουίντα ευστόχησε από τα 11 βήματα για το 1-1. Έχοντας λιγότερο άγχος, πλέον, η Ιταλία φάνηκε να... χαλαρώνει κάπως κι έτσι δεν έγινε κάτι αξιοσημείωτο μέχρι και το τέλος του ημιχρόνου.

Αλλαγές Λίπι, αλλά...

Η εικόνα του πρώτου ημιχρόνου δεν άρεσε καθόλου στον Λίπι, ο οποίος στην ανάπαυλα έκανε δύο αλλαγές. Οι Καμορανέζι και Ντι Νατάλε πήραν τις θέσεις των Πέπε και Τζιλαρντίνο αντίστοιχα, με τον Ντι Νατάλε να απειλεί στο 49΄ με ένα γυριστό σουτ και γενικά τους ατζούρι να δείχνουν κάπως πιο ζωντανοί...

Γρήγορα, όμως, επανήλθε η κακή εικόνα του πρώτου 45λεπτου και ο Λίπι ολοκλήρωσε τις αλλαγές του στο 61΄, κάνοντας πιο επιθετικό το σχήμα. Ο Πατζίνι αντί του Μαρκίσιο, αλλαγή του συστήματος με τρεις παίκτες μπροστά και προσπάθεια για πίεση και δεύτερο γκολ. Έτσι όπως πίεζαν οι Ιταλοί, όμως, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να έρθει αυτό το δεύτερο γκολ...

Οι παίκτες του Λίπι... κουτουλούσαν μεταξύ τους, ήταν απίστευτα αγχωμένοι και από ένα σημείο κι έπειτα έκαναν αβίαστα λάθη και δεν μπορούσαν να απειλήσουν με τίποτα. Κάποια μακρινά σουτ του Μοντολίβο ήταν η μόνη τους προσπάθεια, την ώρα που οι αντίπαλοί τους απλά έκλειναν όλους τους χώρους και κρατούσαν πιο εύκολα από ό,τι θα περίμεναν το 1-1.

Πήγαν να το... κλέψουν!

Στο 83΄, μάλιστα, η Ν. Ζηλανδία έφτασε πολύ κοντά στο να πετύχει αυτή το δεύτερο γκολ και να κάνει την μεγαλύτερη έκπληξη, αλλά η μπάλα έφυγε λίγο άουτ στο διαγώνιο σουτ του Γουντ. Από εκείνο το σημείο κι έπειτα η Ιταλία πίεσε ασφυκτικά καθώς βγήκαν όλοι, πλην του... Μαρκέτι, στην επίθεση και στο 88΄ ο Καμορανέζι με ένα τρομερό σουτ φλέρταρε με το γκολ. Ο Πάστον, όμως, αντέδρασε και πάλι σωστά και κράτησε το 1-1, που διατηρεί ζωντανή τη Ν. Ζηλανδία στη μάχη της πρόκρισης, ενώ προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο άγχος στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία...

Παραγουάη-Σλοβακία 2-0

Το αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στη φάση των «16» έκανε η Παραγουάη. Η ομάδα του Μαρτίνο επικράτησε με 2-0 της Σλοβακίας με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Βέρα και χρειάζεται ένα βαθμό κόντρα στη Ν. Ζηλανδία, για να βρεθεί στην επόμενη φάση.

Άλλαξε σύστημα

Απέναντι στην Ιταλία ο Χεράρδο Μαρτίνο παρέταξε την Παραγουάη με πρωταρχικό στόχο να μην ηττηθεί. Τώρα αντίπαλος ήταν η Σλοβακία και όπως ήταν φυσικό ο Αργεντινός τεχνικός άλλαξε τακτική, άλλωστε η δυναμικότητα των δύο ομάδων δεν έχει καμία σχέση. Έτσι, ο 47χρονος τεχνικός αποφάσισε να αλλάξει τακτική βάζοντας έναν επιπλέον επιθετικό τον Σάντα Κρουζ. Το πλάνο έπιασε τόπο από την αρχή, αφού μόλις στο 3ο λεπτό ο Σάντα Κρουζ παραλίγο να σκοράρει.

Προβλήματα στο κέντρο η Σλοβακία

Από την πλευρά της η Σλοβακία αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα ειδικά στο χώρο του κέντρου όπου ο Σκρμπα ήταν απελπιστικά μόνος του απέναντι στους τρεις μέσους της Παραγουάης που μάρκαραν κι έτρεχαν. Έτσι, επιθετικά η ομάδα του Βάις ήταν ακίνδυνη με τους Λατινοαμερικάνους να έχει τον έλεγχο του αγώνα και να ψάχνουν το γκολ που θα τους έβαζε μπροστά στο σκορ. Και αφού Μπάριος και Βαλντές σε τρεις περιπτώσεις δεν τα κατάφεραν (18΄, 23΄, 25΄), ήρθε ένας μέσος να δώσει την λύση.

Γκολ ο Βέρα

Ήταν το 27ο λεπτό, όταν ο Μπάριος με ωραία κάθετη μπαλιά βρήκε τον Βέρα, ο οποίος στη κίνηση πάνω έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Μούχα. Μετά το γκολ θα περίμενε κανείς ότι η Σλοβακία θα έβγαινε μπροστά και θα απειλήσει, αλλά το πρόβλημα στο κέντρο παρέμενε. Η ομάδα του Βλάντιμιρ Βάις ήταν νωθρή και μάλιστα παραλίγο να δεχτεί και δεύτερο γκολ, αλλά ο Σάντε Κρουζ νικήθηκε λίγο πριν το τέλος από τον Σλοβάκο πορτιέρο. 

Κατοχή χωρίς ουσία η Σλοβακία

Στο δεύτερο ημίχρονο η Παραγουάη αποφάσισε να δώσει χώρο στη Σλοβακία και να χτυπήσει με αντεπιθέσεις, αφού πλέον είχε φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της. Οι Σλοβάκοι άρχισαν να πιέζουν ψηλά, πήραν την κατοχή της μπάλας, χωρίς όμως να δημιουργήσουν κάποια επικίνδυνη κατάσταση μπροστά από την εστία του Βιγιάρ, αφού οι παίκτες του Μαρτίνο είχαν κλείσει καλά όλους τους διαδρόμους.

Χτύπησε στο τέλος

Η Παραγουάη, μάλιστα, είχε την ευκαιρία να καθαρίσει το ματς, όταν στο 72΄ ο Βέρα από πολύ καλή θέση έστειλε την μπάλα άουτ. Η Σλοβακία συνέχιζε να ψάχνει διαδρόμους προς την εστία του Βιγιάρ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Τελικά η Παραγουάη έφτασε στο 2-0 λίγο πριν το τέλος φτάνοντας στη νίκη με τον Ριβέρος καθαρίζοντας την υπόθεση νίκη και κάνοντας ταυτόχρονα το αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση.