Skip to main content

Τριανταφυλλίδης: Το στρατόπεδο Κόδρα ανήκει στους Καλαμαριώτες

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί, με ερώτησή του προς τον ΥΠΟΙΚ, να γίνει το πρώην στρατόπεδο υπερτοπικό πάρκο αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων

Την ανάδειξη του πρώην στρατοπέδου Κόδρα σε υπερτοπικό πάρκο ζητά με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Στην ερώτησή του ο κ.Τριανταφυλλίδης επισημαίνει τις προσπάθειες, επί σειρά ετών, της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών της Καλαμαριάς, για τη διαφύλαξη και τη θωράκιση του χώρου από την απειλή της ανακοιδόμησης, καθώς, όπως τονίζει «το πρώην στρατόπεδο Κόδρα αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους ελεύθερους χώρους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης».  

«Μετά την απόδοση-παραχώρηση του στρατοπέδου Παύλου Μελά, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, αποτελεί δίκαιη κοινωνική ανάγκη για τους πολίτες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και τη Καλαμαριάς να έχουν επιτέλους το δικό τους χώρο για πολιτσιμό, αθλητισμό και αναψυχή», σημειώνει και ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών, με την ερώτησή του, να αναλάβει πρωτοβουλία, με στόχο την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Υπουργείο Οικονομικών, ΥΠΠΟ, ΥΜΑΘ και Δήμος Καλαμαριάς) «ώστε στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα να εκκινήσει η δημιουργία υπερτοπικού πάρκου αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων προς όφελος των πολιτών της Καλαμαριάς και όλης της Θεσσαλονίκης».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
                      
«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: «Πρώην Στρατόπεδο Κόδρα: Ανάδειξη της περιοχής σε υπερτοπικό πάρκο».

Το πρώην στρατόπεδο ΄΄Κόδρα΄΄ βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Καλαμαριάς  και αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους ελεύθερους χώρους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Αμέσως μετά τη μεταπολίτευση οι διοικήσεις του Δήμου Καλαμαριάς με τη συμπαράσταση των πολιτών σε κρίσιμες στιγμές, επιδόθηκαν σε ένα αγώνα θωράκισης και διαφύλαξης του χώρου από την απειλή της οικοδόμησης. Από το 1983 (Π.Δ. της 25-01-83 ΦΕΚ 58/Δ/14-03-83) μέχρι σήμερα με μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, καταργήσεων παλαιών διατάξεων, χαρακτηρισμών εκτάσεων ως πρασίνου, αρχαιολογικών ή ιστορικών τόπων, δημιουργήθηκε μια ομπρέλα προστασίας του χώρου και προσφάτως δεκαέξι κτίρια εντός αυτού χαρακτηρίσθηκαν ως μνημεία.

Η εικόνα όμως του ιστορικού αυτού τόπου σήμερα είναι εικόνα εγκατάλειψης, η οποία και πρέπει άμεσα να αναστραφεί. Από τους εμπλεκόμενους φορείς, μόνο ο Δήμος Καλαμαριάς πραγματοποιεί κάποιες θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χώρο του πρώην στρατοπέδου μετά από άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πότε θα αναλάβει πρωτοβουλία να καλέσει τους εμπλεκόμενους  (Υπουργείο Οικονομικών,  ΥΠΠΟ, ΥΜΑΘ και Δήμος Καλαμαριάς) να συμφωνήσουν στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, με την οποία θα καθορίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του κάθε συμβαλλόμενου μέρους και θα προβλέπονται οι απαιτούμενες πιστώσεις, όπως έχει ήδη ζητήσει ο Δήμος Καλαμαριάς και με ποιες ενέργειες προτίθεται  να υπερβεί τα όποια γραφειοκρατικά ζητήματα, έτσι ώστε στο πρώην στρατόπεδο να εκκινήσει η δημιουργία υπερτοπικού πάρκου αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων προς όφελος των πολιτών της Καλαμαριάς και όλης της Θεσσαλονίκης;
2. Έχει μεριμνήσει ως αρμόδιος διαχειριστής της γης μέσω της ΚΕΔ, για την εφαρμογή της πρόσφατης απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανάδειξη της περιοχής σε υπερτοπικό πάρκο;»